Spominski pohod na Triglav, poteka v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica, Odbora veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov. Letošnjega 36. pohoda veteranskih organizacij na Triglav so se udeležili tudi člani Območnega združenja slovenskih častnikov Slovenska Bistrica; predsednik dr. Andrej Godec ter člana predsedstva Jožef Majcen in Aleš Klinar. 

Več…

S tem dogodkom se udeleženci spomnijo dveh vzponov in izobešanja slovenske zastave na vrhu Triglava. Kot je povedala Danijela Mandeljc, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica, so spominski pohod začeli Cankarjevi borci in sicer v spomin na patruljo, ki je leta 1944 ob osvoboditvi Beograda ponesla slovensko zastavo na vrh Triglava. Sedaj se s pohodom spominjamo tudi skupine gornikov, ki je na Triglavu razvila slovensko zastavo ob razglasitvi samostojnosti Slovenije leta 1991.

Letošnji 36. pohod je bil posvečen tudi prihodu XIV. divizije na Štajersko ter partizanu in pesniku Karlu Destovniku Kajuhu in njegovi 100. obletnici rojstva.

Na dogodek se je prijavilo 450 udeležencev. Približno 250 se jih je odpravilo na Triglav, ostali pa so si ogledali nordijski center in počakali na vrnitev pohodnikov. Zaključna prireditev na Pokljuki je bila v soboto, devetega julija. Zbrane je nagovoril prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.

Ladislav Steinbacher

 

Podpis pod fotografijo:

Na vrhu našega očaka so razvili zastavo OZSČ Slovenska Bistrica (z leve) Aleš Klinar, Andrej Godec in Jožef Majcen.