Pred 105. leti, 23. novembra 1918, je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil in razpustil nemško varnostno stražo in k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške. Boju za severno mejo so se sprva kot prostovoljci, kasneje pa kot mobiliziranci, pridružili tudi fantje in možje iz Žiri, kjer je do sedaj znanih 42 borcev, iz Gorenje vasi-Poljane, kjer so jih našli do sedaj 57, in pa še 62 Maistrovih borcev z ozemlja današnje Občine Škofja Loka. Skupno 161 borcev, ki se je pridružilo koroškim in štajerskim enotam, in tako tvorili prvo slovensko vojsko, ki je osvobodila slovensko ozemlje izpod avstrijsko nemške zasedbe.

Člani OZSČ Škofja Loka smo se na deževni petek 3. novembra, na pobudo Muzejskega društva in društva General Maister, v lepem številu udeležili predstavitve in otvoritve muzejske zbirke »Maistrovi borci Občine Škofja Loka. Dogodek je bil tako iz zgodovinskega kot domoljubnega, pa tudi lirično glasbenega pogleda izpeljan več kot odlično. Pozdravni govor sta imela predsednica Zveze društev general Maiste mag. Lučka Lazarev Šerbec in podžupan občine Škofja Loka mag. Robert Strah.

Razstava »Maistrovi borci Občine Škofja Loka« je v Sokolskem domu na ogled do 24. novembra 2023. Odprta je v času uradnih ur Občine Škofja Loka.

Vredno ogleda in spomina nepozabnega junaškega dejanja slovenskih vojakov leta 1918.

Besedilo: Primož

Fotografije: Primož, Dušan