Člani OZSČ Škofja Loka smo bili vabljeni na ogled vojaške vaje Falco VIII. Vaja, ki poteka že osmo leto zapored, se je od 22. do 26. oktobra odvijala v vojašnicah in na poligonih v Kranju, Crngrobu, Mačkovcu in Počku, ter na Brezjah. Poleg pripadnikov Slovenske vojske iz Poveljstva sil, Vojaške zdravstvene enote, čete JRKBO 1. BR in 72. BR, ter civilnega osebja specializiranega za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, so se je udeležili tudi pripadniki oboroženih sil ZDA – Colorado National Guard.

Namen vaje je bil uriti skupno delovanje enot Slovenske vojske, ki imajo zmogljivosti za delovanje na področju JRKBO in utrditi znanje biološke obrambe ob sodelovanju referenčnih laboratorijev. Izvedba je temeljila na prikazu čim bolj resničnih možnih scenarijev na področju biološkega napada, nadzora, vzorčenja, identifikacije in dekontaminacije, ter posledic, ki bi lahko izvirali iz takega napada.

Vaji je poveljeval major Matjaž Bončina (izvršilni častnik Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske in član OZSČ Šk. Loka), ki si je še posebej vzel čas, da je ob našem obisku nekaj svojega časa namenil predstavitvi poteka vaje. Z majorjem Nardonijem (predsednikom OZSČ Šk. Loka), ki je bil prvi organizator vaje in prvi poveljnik Falco I, sta si izmenjala izkušnje in videnja o poteku in obsegu vaje nekoč in danes.

Še zanimivost, zakaj se vaja imenuje Falco = sokol? Ker je to redka žival, ki preživi napad z biološkim strupom antraksom.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: OZSČ Škofja Loka, fotografije: OZSČ Šk. Loka, R. Petek in M. Fišnar.