Škofjeloško območje je posejano s številnimi gradovi in dvorci. Prvi so zgrajeni že v 13. stoletju, spet drugi so dobili povsem novo podobo po velikem potresu leta 1511, najmlajši pa so bili zgrajeni »šele« v 17. stoletju. V njih se prepletata bogastvo preteklih časov in legend. Zgrajeni so na skrbno izbranih lokacijah, ki še danes jemljejo dih obiskovalcem od blizu in daleč. V nekaterih so urejeni tudi muzeji, ki s svojimi zbirkami vabijo obiskovalce, da se spoznajo z zgodovino in načinom življenja na Škofjeloškem v preteklih stoletjih.

Članice in člani OZSČ Škofja Loka smo v soboto 13. 4. 2024, obiskali muzej v Škofjeloškem gradu in je eden najlepše urejenih muzejev z arheološko, zgodovinsko, kulturno, umetnostno, prirodoslovno in etnološko zbirko. V grajskem parku si je mogoče tudi ogledati zelo lepo ohranjeno kmečko hišo iz 16. stoletja (Škoparjeva hiša).

Največ zanimanja je bilo na oddelku z orožjem. Kustos g. Jože Štukl nas je vodil skozi zgodovino od samega izuma smodnika in primitivnega loka do modernega orožja ter uporaba tega orožja na škofjeloškem ozemlju. V dobri uri in pol smo prepotovali kar nekaj stoletij. Po končanem ogledu, smo se z novimi znanji in spoznanji okrepčali  v Grajski kavarni z odlično ponudbo. Zahvala g. Jožetu Štuklu za izčrpno in strokovno vodenje skozi zgodovino.

Tekst in slike

OZSČ Škofja Loka