V soboto 21. oktobra sta za člane OZSČ Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk potekali dve aktivnosti. Več članov, na čelu s sekretarjem združenja in praporščakom, se je udeležilo tradicionalne žalne slovesnosti s polaganjem venca pri kostnici padlih v času II. Svetovne vojne v Suhi krajini na Cviblju v Žužemberku. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Marjan Šarec.

Predsednik združenja je, skupaj s predsednikom OZVVS Dolenjske in Albinom Gutmanom generalpodpolkovnikom v pokoju, sprejel člane OZSČ Hrastnik, ki so obiskali Vojašnico Franca Uršiča in si ogledali Novo mesto. V vojašnici so si ogledali spominsko sobo Teritorialne obrambe Dolenjske in muzejsko zbirko Teritorialna obramba in naborniška vojska ter razstavo o delovanju 1. bataljona 22. brigade oz. 122 pehotnega učnega bataljona. Po seznanitvi z dogodki v času vojne na Dolenjskem so si ogledali še spominski park Poganci. Vojni poveljnik Teritorialne obrambe Dolenjske Albin Gutman jim je podal informacije o krajem samem in dogodkih ob blokadi kolone oklepnih samovoznih vozil BOV-3 dne 27. junija 1991.

Oba dogodka iz naše vojaške in vojne zgodovine imata svoj pomen in predvsem sta v spomin in opomin sedanji in prihajajočim generacijam kaj pomeni vojna in njene posledice.

Minister za obrambo Marjan Šarec polaga venec na kostnico padlih partizanov.

Polaganje venca delegacije OZSČ Novo mesto in PVD Sever Dolenjske in Bele krajine.

Slavnostni govornik minister za obrambo Marjan Šarec.

Praporščaka OZSČ Novo mesto Martin Grubar in Ivan Petančič Ičo.

Pri spomeniku v spominskem parku Poganci.

General Gutman predstavlja dogodke v Pogancih 27. junija 1991.

Postroj praporščakov na Cviblju.

Besedilo: Vasko Maraš

Fotografije: OZSČ Novo mesto