Člani območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk se tradicionalno udeležujemo dneva odprtih vrat Vojašnice Franca Uršiča. Letos so sodelovanje pričeli že zjutraj v Pogancih. Predsednik združenja je, pri spomeniku v spominskem parku, seznanil skupino krajanov Gotne vasi, z dogodki v njihovi krajevni skupnosti. Na tem mestu se je, 27. junija 1991, zgodil prvi spopad z enoto JLA. Obisk se je nadaljeval v vojašnici, kjer jim je bil predstavljen potek spopadov na območju 2. Pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe Dolenjske. Spoznali so tudi oborožitev in opremo pripadnikov TO iz tistega časa. V nadaljevanju so si ogledali dogajanja v vojašnici.

Ekipa novomeškega združenja pa se je udeležila tradicionalnega kuhanja golaža, ki se organizira ob dnevu odprtih vrat. Letos je sodelovalo pet ekip. Brez ekipe vojašnice seveda ne gre. Sodelovali pa so še člani DU Novo mesto, Medgeneracijskega informativnega središča Ministrstva za obrambo Dolenjske in Športnega rekreativnega društva Goričan. Po ocenah komisije so drugo leto zapored najboljši golaž skuhali člani ekipe OZSČ Novo mesto.

Kot na vsakem dnevu odprtih vrat so si obiskovalci lahko ogledali in praktično preizkusili vrsto različnih dogodkov. Od telovadnih ovir za najmlajše, do streljanja z lokom, vožnje s čolni po Krki ter drugih aktivnosti. Letos so bili ob tradicionalnem »pasulju«, na razpolago obiskovalcem, tudi burgerji ter seveda golaž, ki so ga pripravile ekipe kuharjev iz že omenjenih organizacij Letošnji dogodek pa je popestril tudi ansambel NABOJ, ki ga sestavljajo pripadniki in pripadnice 72. brigade Slovenske vojske.

Krajani KS Gotna vas pri spomeniku v Pogancih.

Pogled na karto s kraji spopadov v vojni za samostojno Slovenijo.

Pogled na artefakte iz vojne za samostojno Slovenijo.

Komisija za ocenjevanje golaža.

Zmaga je zopet naša.

Vrsta za najbolje ocenjeni golaž.

18_Zlato priznanje_kuhanje golaža_DOVVFU_10062023

Besedilo in fotografije: Vasko Maraš