V četrtek, 16. maja, so bili dijakom Srednje gostinske šole in študentom Višje zdravstvene šole predstavljeni poklici, ki jih lahko, s svojo izobrazbo, opravljajo v enotah Slovenske vojske. Gostinci so si ogledali delovanje kuhinje v Vojašnici Franca Uršiča. Spoznali so proces dela v kuhinji ter poklice, ki so potrebni za uspešno delovanje kuhinje, od procesa načrtovanja prehrane, nabave in skladiščenja prehrambnih artiklov. Bistveno pa je bilo spoznavanje prostorov kuhinje in njeno delovanje.

Študentje Višje zdravstvene šole so si najprej ogledali protipožarno vajo – vaja evakuacije iz objekta in reševanje ponesrečencev ter vlogo medicinskega osebja v Slovenski vojski, v primeru različnih nesreč in poškodb. Na vaji so sodelovali tudi člani GRC Novo mesto, GZ Šentjernej in GD Kamence. Osrednji del je bila seznanitev z usposabljanjem bojiščnih reševalcev in bolničarjev. V oddelku za usposabljanje, ki deluje znotraj Vojaške zdravstvene enote, so spoznali proces usposabljanja in izkušnje, ki so jih dobili nosilci usposabljanja pri praktičnem delu znotraj Slovenske vojske ali na mednarodnih misijah in operacijah.

Obema skupinama je bilo predstavljeno tudi delovanje Teritorialne obrambe Republike Slovenije pred, med in po vojni za samostojno Slovenijo. Pri tem so sodelovali predstavniki Območnega združenja slovenskih časnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk in OZVVS Dolenjske. V nadaljevanju so spoznali tudi praktično delov vojaškega osebja med vojno za osamosvojitev ter pomenom organiziranosti vojaške zdravstvene službe v dolgotrajni vojni, kot je bilo to med II. Svetovno vojno.

  1. junija si boste lahko podrobneje, med 10.00 in 18.00, ogledali oborožitev in tehniko se pomerili v spretnosti in vzdržljivosti na dnevu odprtih vrat vojašnice Franca Uršiča v Bršljinu. Predstavljeni bodo tudi ostali poklici, ki so potrebni za uspešno delovanje vojaške organizacije. Vljudno vabljeni vsi, ki jih zanima dinamično in razgibano življenje.

 

1_Vodja vaje predstavlja postopke študentom višje zdravstvene šole

 

4_Vojaški reševalki skupaj z gasilci

 

5_Vstop vojaških reševalcev s pomočjo gasilskih lestev

 

6_Skupno delovanje vojakov in gasilcev v primeru reševanja iz stavb

 

10_Predstavitev muzejske zbirke v Vojašnici Franca Uršiča

Besedilo: V. Maraš

Foto: F. Markelc