»Pravi zmagovalec pekrskih dogodkov je civilno prebivalstvo«

Predstavniki Območnih organizacij slovenskih častnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šmarješke Toplice, Šentjernej, Škocjan in Žužemberk ter Bele krajine so se 22. maja udeležili tradicionalne slovesnosti v Pekrah. Slovesnost organizira OZSČ Maribor, v sodelovanju z Mestno občino Maribor, od leta 1992, v spomin na Pekrske dogodke 23. maja 1991. Takrat so pripadniki enot Jugoslovanske ljudske armade, obkolili pripadnike 710. Učnega centra Teritorialne obrambe. Slednji so s 15. majem 1991 pričeli usposabljati prvo generacijo nabornikov, ki so služili vojaški rok v Teritorialni obrambi. Zaradi množičnih protestov prebivalcev Peker in Maribora ter pogajanj, ki so se vodila med predstavniki občine Maribor, Republiškega sekretariata za ljudsko obrambo, 7. Pokrajinskega štaba za Teritorialno obrambo in poveljnika 710. Učnega centra s predstavniki JLA, je vojska 24. maja prekinila obleganje učnega centra.

Na proslavi je bila govornica tudi gospa Magdalena Tovornik, takratna županja mesta Maribor. Slednja je med ostalim poudarila tudi naslednje: “Vsi pravni, organizacijski in drugi temelji nove države so res nastajali v pristojnih republiških službah in parlamentu v Ljubljani. A tukaj ob vznožju pohorskih gozdov, kjer je zemlja še vedno prepojena s krvjo številnih domoljubov partizanov, ki so 50 let prej obležali pod streli nekega drugega okupatorja, so ljudje takoj prepoznali nevarnost in zmogli dovolj moči za upor proti JLA, ki je tisti dan 23. maja sklenila grobo ustaviti načrtovano pot do samostojne Slovenije,” je dejala in med drugim opozorila na pomembno vlogo, ki so jo takrat odigrali mediji. Prisotne je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Zaključni nagovor je imel predsednik republike Borut Pahor.

Slovesnost je povezoval Jure Ivanušič, ki je s svojim povezovanjem obiskovalcem predstavil širše dogajanje v tistih kritičnih dveh majskih dnevih.

Po slovesnosti je bil izveden tradicionalni krožni pohod Pekre – Vojašnica Generala Maistra – Pekre. Na žalost se zaradi epidemioloških ukrepov ni moglo izvesti druženje članov pohodnikov. Kljub temu pa smo si ogledali kako rastejo vrtnici, ki smo jih predstavniki OZSČ Novo mesto in Bela krajina posadili, skupaj z vrtnicama Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Policajsko veteranskega društva Sever. Slednje so bile posajene lani, ko uradne slovesnosti ni bilo.

Besedilo in fotografije: Vasilije Maraš