Dijaki prvega letnika zdravstvene nege iz Srednje šole Zagorje so, v sredo 10. januarja 2023, obiskali Vojašnico Franca Uršiča v Novem mestu.

Na začetku so se seznanili z vojaškimi poklici in nato podrobneje spoznali delo vojakov zdravstvenikov v Slovenski vojski. Spoznali so sistem usposabljanja za bojiščne reševalce in bolničarje v oddelku za usposabljanje, ki deluje v okviru Vojaške zdravstvene enote. Ogledali so si tudi spominsko sobo Teritorialne obrambe in muzejsko zbirko Teritorialna obramba in naborniška vojska. Osrednji del predstavitve, ki jo je izvedel predsednik OZSČ Novo mesto in vojni veteran, je bil namenjen seznanitvi z dogajanjem v procesu osamosvajanja v letih 1990 in 1991. Večina jih je prvič slišala za teritorialno obrambo, a so vedeli, da je v Sloveniji potekala vojna za samostojno Slovenijo. Kdor je hotel je lahko spoznal tudi postopke merjenja in streljanja z air soft orožjem.

S tem je bil zaključen prvi del njihovega seznanjanja z Dolenjsko in Belo krajino. Do petka bodo namreč bivali v Centru za šolske in obšolske dejavnosti v Radencih ob Kolpi.

Predstavitev air soft puške.

Ali pravilno držim in merim?

Predstavitev usode Franca Uršiča, padlega pripadnika TO Dolenjske.

Predstavitev spominske sobe Teritorialne obrambe.

Prvi zapis v knjigi vtisov v letu 2024.

Besedilo: Vasko Maraš

Fotografije: Tanja Blatnik