Ne glede na epidemiološke razmere zakonodaja nalaga, da se društveni letni zbori morajo opraviti najkasneje tri mesece po razglasitvi konca epidemije. Tako smo se člani Območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Staža, Šentjernej, Šmarješke Toplice, Škocjan in Žužemberk srečali 10. septembra na letnem zboru članov. Zbor je potekal v prostorih Vojašnice Franca Uršiča v Novem mestu. Zagotovljeni so bili pogoji, ki jih zahteva vladna odredba. Udeleženci so imeli izpolnjene PCT pogoje ter so v prostoru zbora nosili zaščitne maske. Prisotnih je bilo 38 članov in 9 gostov. Med udeleženci je bil tudi najstarejši član združenja partizanski borec in generalmajor v pokoju Lado Kocjan, ki je v svojem 96 letu še vedno predan vrednotam, ki krasijo slovenske častnike in podčastnike, rezervne ali aktivne,oziroma vse člane združenja.

Pred začetkom uradnega letnega zbora je brigadir David Humar, svetovalec načelnika Generalštaba Slovenske vojske, predstavil trenutne izzive in predvideni razvoj Slovenske vojske. Prikazal pa je tudi varnostne razmere v svetu. Pri tem je poudaril, da je pri izvajanju nalog na obrambno-varnostnem področju predvsem pomembna volja. Brez le te ni možno izvesti zahtevano, ne glede na stopnjo opremljenosti vojska. To je plastično prikazal na razmerah in posledicah vojne v NagornemKarabahu in Afganistanu.

Glavni podčastnik Teritorialnega polka 72. brigade pa je udeležencem predstavil možnost prostovoljnega služenja vojaškega roka po novem tridelnem programu. V 13 tednih, teče mladim od 18. do 30. leta, pokojninski staž in prejmejo nagrado v višini 3199 evrov. 83. generacija bo pričela usposabljanje 8. novembra 2021 v novomeški vojašnici. Več podatkov je na spletni strani https://postanivojak.si/kako-lahko-sodelujem/vojak-prostovoljec/.

Na letnem zboru so člani potrdili poročilo o delu v letu 2020 in programa dela za leto 2021. Ne glede na epidemiološke razmere je bilo v letu 2020 opravljeno21 dogodkov, ki so jih organizirali oz. so se udeležili člani združenja. Podobno je bilo z dosedanjo realizacijo letnega načrta dogodkov v letu 2021. Letni zbor se je zaključil s podelitvijo priznanj Zveze slovenskih častnikov. Pisna priznanja so prejeli Drago Celič, Avgust Fortuna, Mitija Bukovec in Ivan PetačničIčo. Častni znak za sodelovanje so prejeli Mestna občina Novo mesto, občina Žužemberk in Zveza borcev za vrednote NOB Novo mesto. Za dolgoletno delo v organizaciji sta častna znaka prejela Andrej Banko in Boris Petančič. Zbrane so pozdravili član predsedstva ZSČ Anton Kraševec, novomeški podžupan Boštjan Grobler in predstavniki veteranskih združenj iz Bele krajine, Trebnjega terPolicijsko veteranskega združenja Sever za Dolenjsko in Belo krajino. Druženje se je končalo v jedilnici vojašnice, kjer smo obudili spomine na nekdanje vojaške čase ob porciji odličnega vojaškega pasulja. Upamo, da bomo do konca leta uspeli izvesti še kakšen dogodek, seveda ob upoštevanju PCT pogojev.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Vasilije Maraš

Fotografije: Ivan Petančič Ičo