V nedeljo 16. julija se je 20 udeležencev julijske generacije na prostovoljnem služenju vojaškega roka udeležilo zgodovinskega dopoldneva.

Prvi postanek so opravili v spominskem parku v Pogancih. Ker pa se na vojaškem področju lahko tudi v miru kaj zaplete, so nadaljevali pot v Prilipe pri Brežicah. Dogodke jim je predstavil veteran in član območnega združenja slovenskih častnikov. Spoznali so dogajanje na političnem in predvsem vojaškem področju v letih 1990 in 1991. Pridobili so nekaj osnovnih informacij o Teritorialni obrambi, postopkih pa ukazu za oddajo orožja v skladišča JLA maja 1990, formiranju Manevrske strukture narodne zaščite in spopadih z JLA na področju 2. pokrajinskega štaba Teritorialne obrambe Dolenjske. Pri spominskem obeležju v Prilipah so spoznali podrobnosti boja voda iz 110. jurišnega odreda 25. Območnega štaba teritorialne obrambe. Slednji so na tem mestu 2. julija 1991 zaustavili tankovski bataljon z 32 vozili, ki je prišel iz Jastrebarskega na Hrvaškem. Uničena sta bila 2 tanka M-84 in dva oklepna transporterja. Enota ni opravila svoje naloge in se je poražena vrnila v vojašnico. Isto jutro je potekal tudi spopad v Krakovskem gozdu, kjer je bil blokirana enota protizračne obrambe, ki se je po blokadah v Pogancih in na Medvedjeku umikala proti Hrvaški. Tudi ta enota ni uspela izvršiti svojo nalogo. Po tednu dni spopadov so zapustili svoja vozila in se peš odpravili proti Hrvaški.

S tem dogajanjem so se pripadniki in pripadnice učne enote, ki bodo naslednje tri mesecev na usposabljanju v Vojašnici Franca Uršiča, seznanili pri spominskem obeležju v Zalokah.

Uvodna predstavitev dogajanj v letu 1990 in 1991.

Kaj se je tu zgodilo 2. julija 1991.

Boj pri Prilipah.

Spominski tetraeder na Prilipah.


Julijska generacija PSVR 2023 pri spomeniku v Prilipah.

Besedilo in fotografije: Vasko Maraš