V četrtek 8. junija je preko dvesto dijakov Centra srednjih šol tradicionalno obiskalo Vojašnico Franca Uršiča v Novem mestu. Skozi zelo pester in raznolik program so se seznanili z življenjem in delom vojakov ter zgodovinskim razvojem Teritorialne obrambe v Slovensko vojsko. Tako kot je običajno v vojašnicah, so dan pričeli z dvigom državne zastave ob himni. Sledil je spopad titanov, dveh ekip, ki sta tekmovali v športnem in zgodovinskem duhu. Skozi pet različni praktičnih športnih nalog, so pokazali svojo telesno pripravljenost. Med vsako športno nalogo, so pokazali poznavanje naše vojaške in vojne zgodovine v 20. stoletju. Poudarek je bil seveda na vojni za samostojno Slovenijo. To so nadgradili tudi z ogledom spominske zbirke Teritorialna obramba in naborniška vojska ter spominske sobe o Teritorialni obrambi. Za marsikaterega so bili to povsem novi podatki. Muzejsko zbirko jim je predstavil kustos Vojaškega muzeja. Skozi spominsko sobo pa jih je popeljal veteran in predsednik OZSŠ Novo mesto.

Razdeljeni v 8 večjih skupin so skozi različne delovne točke spoznali oborožitev Slovenske vojske, se vozili z vozili ter se preizkusili na športnem poligonu. Spoznali so tudi trenažer za lasersko merjene, streljali z zračno puško in air soft verzijo avtomatske puške. Spoznali pa so tudi streljanje z lokom. Predstavniki letalske brigade so jih predstavili premično radarsko postajo ter poklice v letalstvu. Seznanili so se s protioklepnim orožjem, ki ga ima Slovenska vojska. In še marsikaj drugega so lahko videli in preizkusili.

V soboto 10. junija, pa se lahko s tem in drugimi dejavnosti seznanijo tudi ostali zainteresirani. V času od 10.00 do 17.00 ure bo v vojašnici potekal dan odprtih vrat, kjer bo poskrbljeno za preizkus vojaške prehrane.

1_Postroj za dvig zastave

 

2_Ranjenca je potrebno čimprej odnesti v ambulanto

 

5_Biti gasilec ali radarist v vojaškem letalstvu

 

6_Kašno orožje so imeli teritorialci leta 1991

 

13_Novo 4×4 lahko oklepno vozilo (2)

 

14_Protibombni tehniki in njihova oprema

 

15_Prva pomoč za trenutek ki lahko reši življenje

Besedilo: Vasko Maraš

Fotografije: Franjo Markelc