Vsak vojak je dolžan priseči državi oz. domovini, da jo bo branil v vseh razmerah. Običajno se prisega med služenjem vojaškega roka. To velja še danes oz. se izvede ob zaposlitvi v Slovensko vojsko na temeljnem vojaško strokovnem usposabljanju. Kako je bilo to pred tridesetimi leti? Formalno so novi državi v letu 1991 prisegli pred začetkom vojne za samostojno Slovenijo samo naborniki, ki so služili vojaški rok v 510. učnem centru na Igu in 710. učnem centru v Pekrah. Slednji so prisegli 2. junija 1991.

Pripadnike Teritorialne obrambe, ki smo prisego podali že med služenja obveznega vojaškega roka v Jugoslovanski ljudski armadi, ni nobeden dokument samostojne Slovenije razrešil podane prisege. Tej smo se odrekli pripadniki sami, ko smo se odločili, ne glede na politična prepričanja, ki so danes tako pomembna, da bomo opravili svojo nalogo pri obrambi države. In smo jo, brez razmišljanja in s ponosom, na predhodno prehojeno pot in usposabljanja v Teritorialni obrambi od leta 1968 naprej.

In politika, s takratnim sekretarjem za ljudsko obrambo Janezom Janšo, je sklenila da bomo poklicni pripadniki Teritorialne obrambe položili prisego Sloveniji 20. novembra 1991. Na dan, ko je bila ustanovljena teritorialna obramba Socialistične republike Slovenije oz. Glavni štab za ljudsko obrambo. In tako smo se na ta dan zbrali pripadniki stalne sestave iz vseh pokrajinskih štabov za teritorialno in nekaterih samostojnih enot na letališču v Cerkljah ob Krki. Za organizacijo dogodka so bili zadolženi pripadniki 2. pokrajinskega štaba za Teritorialno obrambo Dolenjska in vseh štirih območnih štabov. Tako je na ta dan priseglo okoli 1000 pripadnikov stalne sestave, v veliki večini udeležencev vojne za Slovenijo. Ob podani prisegi so bile podeljene tudi bojne zastave sedmim pokrajinskim štabom Teritorialne obrambe in brigadi MORIS. Bojne zastave je podelil član predsedstva Republike Slovenije Ivan Oman. Zato se tisti, ki smo bili takrat postrojeni v Cerkljah s ponosom spominjamo na ta dan. Na dan, ko nam je bilo priznano, da smo z odliko opravili svojo nalogo, obrambo domovine in prebivalcev Slovenije. Storili smo tisto, za kar smo se usposabljali v predhodnih triindvajsetih letih. Bodimo ponosni na svoje dosežke pri obrambi domovine in na lastno vojaško zgodovino, brez potvarjanje slednje.

Besedilo: Vasilije Maraš

Fotografije: video gradivo MORS in Mitja Teropšič