POHOD PO POTEH SOŠKE FRONTE NA ŽALOST ODPADE ZARADI PANDEMIJE VIRUSA

Zgodovina pohodov sega v leto 1999, ko je bil organiziran prvi pohod OZSČ Nova Gorica „Po poteh soške fronte“. Pohod je nastal na podlagi predhodno organiziranih Gorskih tekov po poteh soške fronte na Sabotin, 609 metrov visok hrib nad Novo Gorico oziroma Solkanom, na meji med Slovenijo in Italijo. Pri organizaciji teka je sodelovalo tudi OZSČ Nova Gorica. Izvedeni so bili trije gorski teki, po končanem tretjem gorskem teku pa je bil sam tek opuščen zaradi prezahtevnosti organizacije in priprave teka in pomanjkanja kadra za organizacijo le-tega.

Ker je bilo zanimanje za tovrstne prireditve s strani članov OZSČ iz Severnoprimorske in širše Slovenije veliko, smo se člani predsedstva OZSČ Nova Gorica odločili nadaljevati z aktivnostjo v obliki pohodov „Po poteh Soške fronte“.  Termin zaradi drugih že načrtovanih aktivnosti je padel na december mesec leta 1999. Poleg tega smo se za ta termin odločili tudi zaradi ugodnih vremenskih pogojev, ki so v mesecu decembru na Severnoprimorskem zelo dobri za pohodništvo in smo zaradi tega pričakovali tudi večjo udeležbo iz drugih krajev Slovenije.

V letih od 1999 do 2002 je pohod potekal na Sabotin po različnih poteh, južni in vzhodni, cilj pa je vedno bil v prostorih nekdanje stražnice JLA na Sabotinu. Poleg pogostitve udeležencev s toplo malico in rezanjem pršuta, smo v vsak pohod vključili še predavanje o dogodkih iz obdobja 1. svetovne vojne na tem območju.

Vsako leto je bilo število udeležencev na pohodu večje, zato se je organizacijski odbor odločil, da spremeni lokacijo pohoda, da se izogne monotonosti in omogoči spoznavanje širšega področja soškega bojišča udeleženim pohodnikom. V pohode smo vključevali poleg stalnih že prepoznavnih aktivnosti tudi polaganje venca na spominskih obeležjih in vojaških pokopališčih, nekajkrat smo gostili na pohodu tudi tuje vojaške atašeje in pripadnike združenja UNUCI iz Italije. V pohode so se začeli vključevati tudi člani združenja IR-87, ki negujejo tradicijo 87. Celjskega pehotnega polka, ki je krvavel na Soški fronti.  Pohode smo premaknili z Goriškega območja tudi v Goriška Brda in na Kras in s tem še popestrili samo vsebino pohodov..

Lani je OZSČ že 21 leto zapored organiziralo pohod po poteh Soške fronte, ki se ga je udeležilo rekordno število (preko 500) pohodnikov iz združenj OZSČ celotne Slovenije.  Na žalost, zaradi virusa to leto pohod odpade. Predstavniki OZSČ Nova Gorica bomo položili venec pri obeležju Soške fronte in se poklonili vsem žrtvam te pogubne svetovne vojne. Upamo, da bodo v naslednjem letu pogoji dovoljevali organizacijo pohoda in se vidimo. Vsem članom ZSČ in njihovim družinam, prijateljem in znancem pa želimo srečno in zdravo Novo leto 2021.

 

????????????????????????????????????