Dne 8.  in 9. julija 2022 je potekal  36. spominski pohod članov domoljubnih in veteranskih organizacij  Slovenije na Triglav.  Udeležili so se ga  tudi štirje  člani OZSČ Mislinjska dolina.

Spominski pohod na Triglav, s katerimi se spominjamo treh partizanskih patrulj, ki so se leta 1944 povzpele na Triglav in na njem izobesile slovensko zastavo, je leta 1986 začela današnja Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja, pa tudi ekipa gorskih reševalcev, ki so na Aljaževem stolpu leta 1991 izobesili slovensko trobojnico. Letošnjega pohoda se je udeležilo 450 pohodnikov, članov Zveze borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov.

Pohodniki so v petek kratko slovesnost imeli že na Kredarici, zaključna slovesnost pa je bila v soboto  na Pokljuki. V programu so nastopili Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor in recitatorji, slavnostni govornik pa je bil prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.

Besedilo:   Konrad Javornik

Fotografije:  Vojko PISAR in  Janez PRAZNIK