13.  in 14. julija 2019 je potekal 34. spominski pohod članov domoljubnih in veteranskih organizacij (DVO) Slovenije na Triglav, ki se ga je udeležilo tudi pet članov OZSČ Mislinjska dolina.

Pohode na Triglav, s katerimi se spominjajo treh partizanskih patrulj, ki so se leta 1944 povzpele na Triglav in na njem izobesile slovensko zastavo, je leta 1986 začela današnja Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja, pa tudi ekipa gorskih reševalcev, ki so na Aljaževem stolpu leta 1991 izobesili slovensko trobojnico. Letošnjega pohoda se je udeležilo 560 pohodnikov, članov Zveze borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze slovenskih častnikov.

Na pot smo krenili v petek zjutraj z Rudnega polja. Pot nas je vodila nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma, preko Planike na vrh Triglava, kjer je bila ob 13:00 krajša kulturna slovesnost.

V soboto pa je bila sklepna slovesnost na Pokljuki. Slavnostni govornik je bil zamejski Slovenec, predsednik sekcij Vsedržavnega združenja partizanov Italije iz Doberdoba, Patrik Zuliano. Med drugim je spregovoril o sožitju in sobivanju. “Rast in prodiranje idej o močnih narodih v močnih državah, povzdigovanje lastnega na račun poniževanja drugega je korak nazaj,” je poudaril.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Vojko PISAR.