Dne 19. 12. 2018 smo se predstavniki domoljubnih in veteranskih organizacij Koroške: Območnega združenja ZVVS Mislinjske doline, Območnega združenja ZSČ Mislinjske doline in Policijskega veteranskega društva Sever, skupno udeležili sprejema v Državnem zboru Republike Slovenije.

Sprejel nas je predsednik, mag. Dejan ŽIDAN, in koroška poslanca Jože LENART ter Jani PREDNIK. Navedenim so bile podeljene nedavno izdane knjige »Koroški boj za samostojno in neodvisno Slovenijo«, ki jo je izdal Inštitut za novejšo zgodovino Republike Slovenije.

Skozi razgovor je bil posebej izpostavljen pomen, ki bi jo lahko imela knjiga za šolstvo, če bi jo uporabili za seznanitev mladih z zgodovino osamosvajanja in s tem ohranjanja zgodovinskega spomina. S seznanitvijo z vsebino knjige pa bi se pri mladih krepilo tudi domoljubje in spoštljiv odnos do domovine.

Predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan, se je strinjal, da je poznavanje pravih zgodovinskih dejstev pomembno. Poudaril je »spoštovati sebe je tudi spoštovati in vedeti, kaj se je zgodilo v preteklosti«. Ob tem je izpostavil tudi pomen domoljubja, ki bi ga kot majhen narod morali dograjevati.

Besedilo: Konrad Javornik, Fotografije:  Arhiv DZ.