Člani OZSČ Mislinjske doline, smo se skupaj s člani Združenja vojaških gornikov in s planinci s Koroške, že drugič udeležili pohoda po poteh Soške fronte, ki ga že vrsto let organizira ZSČ Nova Gorica. Pohod je organiziran tako, da je okoli 3 ure nezahtevne hoje s postanki, kjer nam vodniki na posameznih točkah nazorno predstavijo, kaj se je tam dogajalo pred okoli sto leti in o zgodovinskih dogajanjih v teh krajih.

Letošnji pohod je potekal na področju Panovca. To je vzpetina porasla z gozdom med vojašnico Ajševica in Novo Gorico. Tam so bili med I. svetovno vojno artiljerijski položaji in logistika. Del poti je potekal po gozdni učni poti, zato je bil med vodniki tudi gozdar, ki nam je na prvi delovni točki nekaj zanimivosti povedal tudi o tem. Drugi postanek je bil samostan Kostanjevica v Novi Gorici, kjer so med drugim pokopani tudi francoski kralji. Od tod smo imeli kot na dlani Novo Gorico, Gorico in širšo okolico. Po končanem pohodu so nam v vojašnici Ajševica postregli z vojaško malico in pijačo, torej znana primorska gostoljubnost tudi tokrat ni zatajila.

Nas Korošcev je bilo na pohodu skupno 38. Že dve leti ugotavljamo, da je pohod zelo zanimiv, še dodatno pa nas pritegne primorska gostoljubnost. Vsem je bilo všeč in rečem lahko le, da naslednje leto, ko bo pohod na področju Sabotina, zopet gremo.

Besedilo: Ivan HARTMAN

Fotografije: Jože TEMNIKAR, Vojko PISAR

DSC_0017 DSC_0028 DSC_0053

 

 

 

 

 

>>>>>> Po poteh Soške fronte