V soboto 2.6.2018 se je deset članov OZSČ Mislinjska dolina, večina iz skupine vojaških gornikov,  udeležilo s praporompohoda in prireditve na Mali Kopi na Pohorju.

Dne 2.6.1944 je Zidanškova brigada na tem delu Pohorja premagala okupatorske enote. V spomin na dogodke na tem delu Pohorja med drugo svetovno vojno je občina Slovenj Gradec 3. junija 1984 odkrila spomenik, posvečen borcem Zidanškove brigade, 1. pohorskemu bataljonu, enotam 4. operativne cone, 1. in 2. pohorskemu odredu, XIV. diviziji in šestim partizanskim bolnišnicam ter pohorskim kmetom.

Krajevni odbor za vrednote NOB Šmartno pri Slovenj Gradcu, v sodelovanju z občinskim odborom Slovenj Gradec, vsako leto organizira pohod s prireditvijo pri spomeniku Zidanškovi brigadi na Mali Kopi. V uradnem delu je prisotne ob spomeniku pozdravil predsednik KO za vrednote NOB Šmartno pri Slovenj Gradcu, Vinko Verčkovnik, in župan mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas. Kratek kulturni program so pripravili in izvedli osnovnošolci iz osnovne šole Šmartno pri Slovenj Gradcu in Natalija Križaj.

Po uradnem delu smo se odpravili do lovske koče LD Golavabuka, kjer smo ob malici nadaljevali z druženjem.

Člani OZSČ Mislinjske doline se tradicionalno udeležujemo pohoda v spomin na bitko Zidanškove brigade na Mali Kopi. Kljub temu, da je na ta dan potekalo več aktivnosti, kjer so bili prisotni naši člani, je bila udeležba na pohodu zadovoljiva.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Ivan Arko

Fotografije: Sonja Plevnik