Občinski odbor ZB za vrednote NOB Mislinja je, v sodelovanju s planinskim društvom Mislinja, v soboto, 18.1.2020, organiziral pohod in spominsko svečanost v Završah nad Mislinjo, pri spomeniku padlim borcem Pohorskega bataljona.

Pohoda in spominske svečanosti so se udeležili tudi člani našega združenja in zastavonoša.

Patrulja Pohorskega bataljona, ki  8. januarja 1943 ni bila na območju Treh žebljev,  se je zadrževala na mislinjskem območju z nalogo pridobivati nove borce. 16. januarja 1943 je krenila iz Zgornjega Doliča v Završe, kjer je na župnijskem seniku prenočila. Toda bila je izdana. Naslednje jutro, 17.1.1943, so jih nemške enote obkolile in začele streljati. Skupina se je odločila, da se skuša prebiti v gozd, ki je blizu senika. Preboj jim ni uspel in vsi so v boju padli.

V kratkem kulturnem programu so sodelovali pevci kvinteta Zven in recitatorka. Predsednik ZB za vrednote NOB Mislinjske doline pa je v nagovoru obudil spomine na dogodke ob padcu Pohorskega bataljona in njegove patrulje na tem mestu. Pri tem je poudaril, da moramo resnico o teh dogodkih nenehno sporočati mlajšim generacijam. Nekateri posamezniki in skupine namreč želijo razvrednotiti pomen narodnoosvobodilnega gibanja v času druge svetovne vojne na našem območju s širjenjem neresnic in potvarjanjem zgodovinskih dejstev.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Ivan Arko, fotografije: Mirko Tovšak.