Tudi letos smo se člani OZSČ Mislinjske doline, skupaj s planinskim društvom Slovenj Gradec, v nedeljo 4. 3. 2018, udeležili 40. zimskega pohoda na Arihovo peč. Pohod skupno organizirata Slovensko prosvetno društvo Celovec in SPD Rož Šentjakob, v spomin na tragičen dogodek, ki se je zgodil med 8. in 10. februarja 1945. V teh dneh so zaradi izdaje, nemški policisti in gestapovci obkolili partizanski bunker pod Arihovo pečjo in v neenakem boju ubili sedem partizanov, enega pa zajeli ter ga kasneje po mučenju ubili v Šentjakobu.

Letošnji pohod je bil izveden v dokaj ugodnih vremenskih razmerah a z obilico snega. Pričel se je ob 9. uri pri Polancu na Čemernici in nadaljeval mimo partizanskega bunkerja pod Arihovo pečjo, na Bleščečo planino (1084 m), kjer je planinski dom SPD Celovec. V dolino pa smo se vrnili mimo kontrolne točke pri Ressmanovi koči in ga zaključili pri Polancu, kjer je sledila malica z okrepčilom in podeljevanjem značk in diplom.

Pohoda se je udeležilo skupno deset pripadnikov vojaških gornikov, od tega pet naših članov. Kot že tradicionalno, se načrtujemo pohoda v spomin padlih borcev udeleževati tudi v prihodnje.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije : Vojko PISAR