Prireditve smo se udeležili tudi člani OZSČ Mislinjske doline, ki smo na pohod iz Železnikov prek Ratitovca krenili že v soboto zvečer. V nedeljo smo se pridružili več tisočglavi množici pred spomenikom v Dražgošah. Namen prireditve je ohranjanje spoštljivega spomina na slavne dni uporništva slovenskega naroda.

Dražgoška bitka, ki je potekala med 9. in 11. januarjem 1942, je bila ena večjih bitk med drugo svetovno vojno v Sloveniji. V zgodovinskem spominu je bil to prvi veliki upor na naših tleh. V bitki je padlo devet partizanov. Nemci so po njej pobili 41 domačinov in požgali vas.

Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora, Dejan ŽIDAN, ki je po orisu bitke in njen pomen za Slovence v nadaljevanju izpostavil napade na temeljne človekove pravice, zanemarjanje moralnih in civilizacijskih načel, krepitev sovraštva in agresije.Pod vzkliki domoljubja in izkoriščanjem strahu pred različnim, pred drugim, se krepijo ksenofobija, rasizem, populizem“, je dejal.
Zato je po njegovem mnenju nujno izpostavljati vse, kar fašizem je – gradnja kulta osebnosti, netenje strahu pred drugačnostjo, smešenje demokracije, spodnašanje avtoritete sodišč in države, zavračanje volilnih izidov, zagovarjanje izbranega naroda, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine.

V Dražgošah so se zbrali tudi številni drugi vidni državni predstavniki. Predsednik republike Borut PAHOR, pa je v spomin padlim v Dražgošah in drugim žrtvam vojne k spomeniku položil venec.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Vojko PISAR.