V soboto 7. 1. 2017 se je delegacija našega združenja in praporščak s praporom, na Osankarici pri Treh žebljih, udeležila spominske slovesnosti ob 74. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Na Pohorje smo se odpravili skupaj s člani občinskega odbora ZB za vrednote NOB Mislinja in predstavniki občine Mislinja na čelu z županom mag. Bojanom Borovnikom.

Kar precej hud mraz in verjetno tudi Zlata lisica na drugi strani Pohorja sta letos na Osankarico privabila nekaj manj udeležencev. Manj  je bilo tudi najvišjih predstavnikov države in lokalnih skupnosti.

Osrednji govornik na letošnji slovesnosti je bil minister za kulturo Tone Peršak. V nagovoru je spomnil na junaško zgodbo padlih borcev, ki je po njegovem mnenju ena izmed mitskih zgodb iz slovenske zgodovine. Mitskih zato, ker so na istem mestu umrli skoraj vsi člani bataljona, zaradi zgodbe o tem, kako je bataljon nastal in zaradi zgodbe o narodnem heroju Alfonzu Šarhu in njegovih treh sinovih.

Kulturni program so tokrat pripravili in izvedli učenci osnovne šole Pohorskega bataljona iz Oplotnice.

Na koncu so delegacije občin, domoljubnih in veteranskih združenj ter političnih strank položile vence pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona. V delegaciji občine Mislinja je sodeloval tudi naš član. To potrjuje dobro sodelovanje naše organizacije tako z občinskim odborom ZB za vrednote NOB Mislinja kakor tudi z vodstvom občine Mislinja.

Besedilo:  Ivan Arko

Fotografije: Gorazd Jeromel in Konrad Javornik