Na povabilo poveljnika 72. BR SV, brigadirja Franca KORAČINA, smo skupno člani OZSČ Mislinjske doline in interesnega združenja Vezist pri ZSČ, dne 16. 9. 2016 obiskali vojašnico SV v Novem mestu in si ogledali nekatere aktivnosti, ki so tega dne potekale v okviru mednarodne vojaške vaje »Takojšen odgovor 2016« (Immediate Response 2016).

Poveljnik, brigadir KORAČIN, ki na vaji opravlja dolžnost poveljnika vaje, nas je seznanil z osnovnimi podatki v zvezi z vajo.

Na vaji, ki poteka od 9. do 22. septembra, sodeluje približno 1.900 udeležencev iz desetih evropskih držav in ZDA. In sicer vojaki iz Albanije, BiH, Črne gore, Hrvaške, Madžarske, Makedonije, Kosova, Velike Britanije, ZDA, Slovenije in Slovaške kot opazovalke. Vaja poteka v Sloveniji, v Cerkljah ob Krki, Postojni in Novem mestu, na Hrvaškem pa na območju Zagreba in Slunja. Na vaji ob tujih vojakih sodeluje 770 pripadnikov SV in posebna policijska enota.

SV bo kot gostiteljica mednarodnih vojaških vaj izkazala svoj prispevek v zavezništvu. S sodelovanjem na skupnih usposabljanjih in vajah bodo članice zavezništva sposobne odgovoriti takrat, ko se bo to od njih pričakovalo.

Poudarjeno je še bilo, da je pravična delitev bremen eno od temeljnih načel Nata, SV pa se lahko le tako pripravi in prilagaja trenutnim in bodočim varnostnim izzivom ter zagotavlja varnost. Ob omejenih virih in aktualnih grožnjah je s povezovanjem in sodelovanjem udejanjanje omenjenega načela še toliko bolj pomembno. Vaja je tudi priložnost za nadaljevanje vojaškega povezovanja v regiji in krepitve povezljivosti med zaveznicami ter partnerskimi državami.

Po predstavitvi, smo si ogledali nekatere aktivnosti vaje, ki so takrat potekale. Člani interesnega združenja Vezist pa so si še posebej z velikim interesom ogledali vzdrževanje zvez na vaji.

 

Besedilo: Konrad JAVORNIK

Fotografije: Janko ČAS

 

DSC02886 (1)slika2DSC02888