Območno združenje slovenskih častnikov Mislinjske doline je skupaj z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Mislinjske doline in pod pokroviteljstvom Mestne občine Slovenj Gradec, sodelovalo pri postavitvi in  organizaciji slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja.

Osnova spominskega obeležja je muzealij protiletalskega topa, ki ga je posodil Vojaški muzej Slovenske vojske.  Obeležje je postavljeno je kot pomnik dogodkov iz leta 1991, ko se je podobni top uporabil tudi pri obrambi  tega območja.  Zato spominska tabla obeležja nosi napis ” Braniteljem domovine iz Mislinjske doline v osamosvojitveni vojni leta 1991″.

Slovesnost ob odkritju spominskega obeležja je potekala v znamenju 50. obletnice delovanja TO in spomina na dogodke iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991. Slavnostna govornica  je bila ministrica za obrambo Republike Slovenije ga. Andreja Katič in župan Mestne občine Slovenj Gradec g. Andrej Čas. Predstavnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske, major Zvezdan Markovič, pa je v  govoru posebej  poudaril nekatere zgodovinske prelomnice v nastajanju samostojne Slovenije.

Prireditve se je poleg predstavnikov domoljubnih, veteranskih in borčevskih organizacij ter predstavnikov Slovenske vojske, predstavnikov lokalnih skupnosti in krajanov  Šmartna, udeležil tudi predsednik ZSČ  genmaj. dr. Alojz Šteiner.  Posebej pa so se je v lepem številu udeležili  tudi člani OZSČ, člani  Interesnega združenja gornikov in združenja Vezist.

Na prireditvi je OZSČ Mislinjske doline, od OZ VVS Mislinjske doline, prejelo  priznanje za uspešno dolgoletno sodelovanje.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo:  Konrad JAVORNIK

Fotografije: Primafoto Slovenj Gradec