V dneh 9. in 11.10. 2019 je 72. brigada Slovenske vojske na Koroškem, v širšem območju Uršlje gore in Ivarčkega jezera, organizirala posebno tekmovanje oddelkov Slovenske vojske z mednarodno udeležbo.

Tekmovanja se je udeležilo osem oddelkov Slovenske vojsketer po en oddelek sHrvaške in iz ZDA, skupaj90 vojakov tekmovalcev. Posamezno ekipo je sestavljalo devet pripadnikov, ki so se morali soočiti z različnimi delovnimi točkami za preverjanje vojaških veščin, gibanje po neznanem  terenu in osnove orientacije, premagovanje vodnih ovir, osnove gorništva, streljanje ter osnovne individualne vojaške in voditeljske sposobnosti.Udeleženci so se tekmovanja udeležili z20 kilogramov težkim nahrbtnikom in so dokazovali, kako psihofizično so pripravljeni na delovanje v različnih okoliščinah, s poudarkom na uporabnih vojaških veščin.

Člani OZSČ in ZVVS z območja Koroške smo na tekmovanju sodelovali kot člani skupin sodnikov na posameznih delovnih točkah.

Preverjanje se je pričelo 9. 10.  2019 s svečanim postrojem pred zgradbo Mestne občine Slovenj Gradec in sprejemom vodstva vaje pri županu Tilnu KLUGLERJU.

Dne 10.10. 2019 so bili tekmovalci s Poljane odpeljani na območje lovske koče Pogorevc, 1. točko, kjer so morali svoje sposobnosti pokazati v jutranji fitnes vadbi, s tem ko je moral vsak posameznik poleg teka nad sebe devetdesetkrat dvigniti dobrih dvajset kilogramov težak zaboj.

Nato so se  peš odpravili proti 2. točki, Uršlji gori, kjer jih je čakal poseben poligon za dokazovanje znanja o uporabi zaščitne maske. Tretja točka jih je čakala na poti nazaj naNaravskih ledinah, kjer so morali približno petdeset metrov v rahel klanec potiskati oklepnik Svarun, katerega skupna masa znaša kar 27 ton. Na4. točki,naIvarčkem jezeru, je vojake čakala nova preizkušnja, tokrat vodna. Z vso pripadajočo opremo so z možnostjo pomoči ob napeljani vrv, morali skočiti v vodo, katere temperatura je bila komaj 7°C in preplavati celotno širino jezera od enega do drugega pomola.

Dne 11.10.2019 je bilo tekmovanje izvedeno na širšem območju Slovenj Gradca. Tekmovalci pa so izvajali aktivnosti s področja gorništva, prve pomoči, voditeljskih sposobnosti in logistične oskrbe. Tekmovalci so pokazali odlično psihofizično pripravljenost, vrhunsko usposobljenost v izvajanju vojaških veščin, tekmovalnost in organizacijsko poveljniške sposobnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Konrad JAVORNIK

Fotografije: Dušan STOJANOVIČ in Konrad JAVORNIK