V soboto, 10. novembra 2018, smo se štirje gorniki, člani OZSČ Mislinjske doline, udeležili 19. spominskega pohoda Krn – Pohod spomina 1918 – 2018. Pohoda se člani OZSČ Mislinjske doline redno udeležujemo že od leta 2004.

Čeprav vremenska napoved ni bila preveč obetavna, nas je na startu pohoda pri domu v Lepeni pričakalo sončno vreme s precej visokimi temperaturami za ta čas. Tako vreme nas je spremljalo ves dan. Od doma v Lepeni do doma pri Krnskih jezerih smo se vzpeli po planinski poti, ki letos tudi proti vrhu ni bila zasnežena, niti pomrznjena.

Slovesnost pri Krnskem jezeru je bila letos posvečena 100. obletnici konca I. svetovne vojne. Udeležili so se je predstavniki držav, ki so se na strani Avstro-ogrske vojske borile na Soški fronti (Madžarska, Češka), delegacija Italijanskih Alpinov, močna delegacija SV, člani skupine Draicen-dreicen v opremi stare Avstro-ogrske vojske in družbeno-politični delavci iz Zgornje Soške doline.  Na prireditvi je nastopal orkester SV, gorniški pevski zbor Gorščaki in drugi. Slavnostni govornik pa je bil načelnik generalštaba SV, generalmajor Alan GEDER.

Ob povratku v dolino smo se kar nekaj časa družili s skupino Italijanskih Alpinov, ki so naši gostitelji ob obisku Ortigare, kjer se je v letih 1917 in 1918 med drugim boril 17. pešpolk Kranjskih Janezov.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Ivan HARTMAN, fotografije: Ivan HARTMAN in Boris GOLJAT.