V OZSČ Mislinjske doline smo dalj čas načrtovali in se pripravljali na izvedbo vojaško-strokovne ekskurzije v letalsko bazo v kraju Papa na Madžarskem. Z veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti našega člana, polkovnika IvanaLAKOVŠKA, nam je uspelo pridobiti vse potrebno za obisk letalske baze, na kateri gostujejo strateške letalske zmogljivosti zveze Nato. Osmega septembra letos smo tako izvedli obisk baze Papa, ki se ga je udeležilo veliko število naših članov.

Že ob prihodu v bazo smo lahko ugotovili, da gre za visok nivo organiziranosti, stroge varnostne ukrepe in veliko profesionalnost osebja v bazi. Po vstopu v bazo nas je sprejel poveljnik strateškega letalskega transporta zveze Nato, polkovnik BjornArildGohn-Hellum. V prostorih poveljstva so nas najprej pogostili s kavo in prigrizkom, potem pa so nam odgovorni za posamezna področja predstavili strukturo, organiziranost in vlogo držav članic zavezništva, ki so pristopile k ustanovitvi strateškega letalskega transporta zveze Nato. Strateški letalski transport je ustanovilo 12 članic zveze Nato, med njimi tudi Slovenija. Program je nastal iz večnacionalne pobude, ki sodelujočim državam zagotavlja dostop do zmogljivosti strateškega letalskega transporta. Zmogljivosti strateškega letalskega transporta so eden od temeljev tako imenovane pametne obrambe na področju združevanja in delitve obrambnih zmogljivosti znotraj zavezništva. Osnova strateškega letalskega transporta je skupina težkih transportnih letal C-17 Globemaster III, ki jih izdeluje tovarna letal Boeing.

Po predstavitvi je bil izveden ogled širšega območja letalske baze in objektov, ki so potrebni za nemoteno delovanje baze.

V drugem delu našega obiska sta nas sprejela pripadnika Slovenske vojske, ki sta trenutno na delovni dolžnosti v bazi. Po predstavitvi sta nas popeljala na ogled transportnega letala C-17. Po seznanitvi s tehničnimi podatki in zmogljivostmi letala je bil ogled še toliko bolj zanimiv. Napravili smo kar nekajspominskih fotografij v letalu, najbolj vztrajni pa so morali v vrsti počakati na ogled pilotske kabine. Letalo je resnično veličastno in občudovanja vredno.

Poveljnik strateškega letalskega transporta, polkovnik BjornArildGohn-Hellun, nam je predal plaketo njihovega poveljstva ter nam razdelil nekaj predstavitvenih zgibank.

Na poti domov smo si ogledali še Muzej pogonskih sredstev Društva oldtimer Stara gora v kraju Sv. Jurij ob Ščavnici ter se okrepili s skupnim kosilom v Gostišču pri Antonu v Cerkvenjaku.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Konrad JAVORNIK, Ivan LAKOVŠEK

Fotografije:Miklos PELSOCI in Konrad JAVORNIK