V petek 13. in soboto 14. julija se je preko 400 pohodnikov udeležilo 33. spominskega pohoda borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav. Med njimi je bilo tudi šest naših članov.

Letošnji pohod je bil posvečen Triglavu – simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh Triglava leta 1944, razvitju slovenske zastave na vrhu domovine leta 1991, prvemu vzponu na Triglav pred 240 leti, 50-letnici Teritorialne obrambe in 25-letnici Zveze slovenskih časnikov.

V petek 13. julija, ob 12. uri se je pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava odvila kratka, spontana slovesnost, ob 15. uri pa je bila še osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu, g. Marjan Bohinc, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil Aljaž Verhovnik, generalni sekretar ZZB NOB Slovenije. Kulturni program so oblikovali pohodniki, praporščaki, člani pihalnega kvarteta Orkestra slovenske policije in pevci Partizanskega pevskega zbora.

Zaključna slovesnost ob letošnjem 33. spominskem pohodu je potekala je v soboto 14. julija, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju. Pričela se je s svečanim prihodom letošnjih pohodnikov na Triglav, zastave Slovenske vojske in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev.

Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora, in podžupanja občine Gorje, Jože Sodja, podžupan občine Bohinj, osrednji govornik pa je bil Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, ki je med drugim dejal:” »Danes nekateri zanikajo vlogo Teritorialne obrambe v novejši slovenski zgodovini, a čeprav tega ne obešamo na velik zvon, imamo vso pravico, da povemo, da smo bili med aktivnimi oblikovalci tega zgodovinskega obdobja. Večina pravih osamosvojiteljev in braniteljev Slovenije«, je še dodal Lipič, »je prisegala in še danes prisega na boljšo državo, v kateri imajo poleg vladavine prava pomembno mesto tudi resnica in pošten odnos do preteklosti ter izogibanje egoističnemu in celo lažnemu prisvajanju zaslug. Teritorialci se nismo borili ne za Demos ne za katerokoli drugo stranko, ampak za svojo domovino in narod,« je poudaril Lipič in požel bučen aplavz. Veteranske in domoljubne organizacije, je še nadaljeval, pa danes skupaj opozarjajo na ponovno nevarnost vzpona nacizma.

V kulturnem delu programa so nastopili Orkester Slovenske policije, Partizanski pevski zbor, ženska pevska skupina Cvet v laseh in recitatorja z odlomki iz Cankarjevih del.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo  in fotografije:  Vojko Pisar