V soboto, 18. maja, so se člani OZSČ Mislinjske doline udeležili proslave na Poljani in  petega pohoda iz Mislinje na Poljano, ki ga je organiziralo Planinsko društvo Mislinja v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Mislinjske doline. Iz Mislinje je ob 22. uri na pot krenilo 22 pohodnikov. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 74. leti po tej trasi hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani.

Mislinjska in Mežiška dolina sta ob koncu 2. svetovne vojne postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev. Cilj umikajočih je bil čim prej priti na ozemlje Avstrije in se tam predati Britancem. Cilj Jugoslovanske armade, v katero so bile takrat vključene tudi slovenske partizanske enote, pa je bil zadržati jih na slovenskem ozemlju. V dneh med 12. in 15. majem so tako izbruhnili hudi boji na območju Doliča, Dravograda in Poljane pri Prevaljah, s hudimi izgubami na obeh straneh.

V parku miru in svobode pri Batičevem spomeniku na Poljani smo v soboto dopoldan prisostvovali tradicionalni komemoraciji v spomin na zadnje boje na evropskih tleh v drugi svetovni vojni, na kateri so izpostavili pomen vrednot in ohranjanja civilizacijskih pridobitev namesto razraščanja ideologije strahu, izključevanja, sovraštva oziroma novih oblik fašizma.

Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek, ki je med drugim dejal: »Ohranimo civilizacijske pridobitve in imejmo usodo v svojih rokah. Spoštovati moramo našo preteklost, ne smemo je potvarjati, bolj pa nas mora skrbeti sedanjost, predvsem, kakšno je stanje družbe in kakšne so njene vrednost. Včasih je svoboda pomenila imeti puško, danes je svoboda odnos do Evropske unije«.

Matic Tasič, prevaljski župan, pa je poudaril, da je Poljana tako zgodovinski kraj kot kraj žalosti in veselja, tudi ob bližnjem Holmcu, kjer je potekala osamosvojitvena vojna. Da je kraj spomina in odpuščanja, srečevanj. Pozval je h gradnji lepše prihodnosti ob sožitju in sodelovanju.

V kulturnem programu so sodelovala kulturna društva iz Mežiške doline, med njimi Koroški oktet.

Škoda, da je na isti dan potekal tudi tradicionalni pohod iz Peker v vojašnico generala Maistra v Mariboru, kjer so imeli tudi dan odprtih vrat in se je kar nekaj naših članov udeležilo tega dogodka. Upam, da se prihodnje leto ta dva dogodka ne bosta prekrivala in se bo lahko še več naših članov udeležilo tega zanimivega pohoda.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Ivan Arko, fotografije: Mirko Tovšak.