Dne 1. oktobra 2022, smo člani OZSČ Mislinjska dolina, v skladu z letnim načrtom aktivnosti, izvedli vojaško-strokovno ekskurzijo na območje Slovenskih goric s seznanitvijo z dogodki  iz zgodovine in z ogledom tamkajšnjih znamenitosti.

  • Najprej smo obiskali Ptuj. Tu nam je veteran vojne za Slovenijo g. Vlado GEČ, predstavil Ptuj in nas seznanil z dogajanji v vojni za Slovenijo na tem območju.
  • Pot smo nadaljevali v Ormož. Najprej smo si ogledali Ormoški grad.
  • Zatem pa nam je udeleženec bojnih aktivnosti v času vojne za Slovenijo g. Branko BRATKOVIČ, podrobno predstavil dogajanja  na tem območju. Kot dober poznavalec dogajanj  nam je  predstavil vse elemente bojnega delovanja s katerimi so uspešno zadrževali bojno oklepno enoto, ki je s Hrvaške prodirala proti Gornji Radgoni.
  • Na Kogu nam je zgodovinar Tone LUCKOVIČ, predstavil dogajanja v II. svetovni vojni na tem območju. Na zanimiv in slikovit način pa nam je predstavil tudi,  pred časom pestra dogajanja v Košarnikovi hiši na Kogu.
  • V zaključku našega druženja smo obiskali še zidanico našega člana KUPERTI Franja na Kogu. Tu smo si ogledali zanimivo, prešo in klet, Franjo pa nas je seznanil z vinogradništvom in kletarstvom v njegovem vinogradu in    Seveda pa smo si tu privoščili degustacijo kar nekaj vrst  vina.

Na Koroško smo se vrnili s polno lepih vtisov  ter zadovoljstvom o prijetnem in zanimivem  druženju.

Besedilo:  Konrad JAVORNIK

Fotografije:  Branko PEČEČNIK, Sonja PLEVNIK in Igor  BREZOVNIK