V soboto 7. januarja 2023, smo se člani OZSČ Mislinjske doline, z zastavonošo, udeležili spominske slovesnosti pri Treh žebljih na  Osankarici.

Slovesnosti, ki jo že  vrsto let pripravljajo Občina Slovenska Bistrica, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, ZB NOB Slovenska Bistrica in  sosednje občine ter združenja za vrednote NOB.

Častniki smo se slovesnosti udeležili skupaj s člani Občinskega odbora ZB za vrednote NOB Mislinja in predstavniki Občine Mislinja. Občina Mislinja se s tem poklanja tudi spominu  in izraža čast in slavo  Misličanom, ki so izgubili življenja kot pripadniki Pohorskega bataljona.

Spominska slovesnost je bila tokrat  namenjena 80. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona, ki je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev.  Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942, pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

 

Besedilo: Konrad JAVORNIK

Fotografije: Stanko KRENKER, Boris GOLJAT