V organizaciji OZSČ Mislinjske doline in planinskega društva Slovenj Gradec se je, v nedeljo 5. marca 2017, 20 pohodnikov udeležilo tradicionalnega, že 39. zimskega pohoda na Arihovo peč. Med njimi tudi 7 članov našega združenja, od tega jih je bilo 6 iz skupine vojaških gornikov.

Pohod je spomin na tragični 10. februar 1945, ko so zaradi izdaje gestapovci, nemški policisti in člani Volkswehra, v zgodnjih jutranjih urah obkolili partizanski bunker pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom v Rožu in ubili 7 partizank, partizanov in aktivistov Osvobodilne fronte, ki so se umikali iz bunkerja. Osmega, mladega kurirja, pa so po mučenju ubili v Šentjakobu. V bunkerju pod Arihovo pečjo je bil sedež krajevnega odbora Osvobodilne fronte za mesto Beljak. V njem pa se je občasno zadrževalo tudi po 19 partizanov in aktivistov. Noč pred napadom jih je bilo v bunkerju 11. Trije so pred napadom odšli na kurirsko zvezo. Med njimi tudi Bogdan Mohor – Ston iz Kranja, ki je še edina živa priča dogodka.

Pohod tradicionalno poteka s startom pri kmetu Polancu na Čemernici, mimo obnovljenega partizanskega bunkerja pod Arihovo pečjo, do planinskega doma Slovenskega planinskega društva iz Celovca na Bleščeči planini (1084 m), ter nato nazaj k Polancu mimo kontrolne točke pri Ressmanovi koči.

Kljub napovedanemu slabemu vremenu, to pohodnikov ni odvrnilo od poti in je bila udeležba podobna kot v prejšnjih letih.

Besedilo in fotografije: Vojko Pisar