Priprave na 7. spominski nogometni turnir Pekre ’91, načrtovan v soboto, 20. maja 2023 v Vojašnici generala Maistra (VGM) so potekale tekoče. Športna komisija, člana 72. brigade SV Bojan Mihalič, predsednik športne komisije in Darko Jeza , sta izvedla žrebanje. VGM je pripravila igrišče, nekaj širše, in ga tudi povaljala. Pripravili so šotore za športno komisijo in igralce ter vodje ekip. Vodstvo ZSČ je zagotovilo pokale in medalje. Tudi OZSČ Maribor je zagotovil velik prehodni pokal, kjer sta bila zapisani dve zmagi ekipe ZSČ, iz 2019 in 2022. 2020 in 2021 turnirja ni bilo, korona ga je preprečila.

Vsi vabljeni, ekipe MO RS, MOM,VGM in ZSČ, sodnik Dušan Turk, Dobran Božič, predsednik ZSČ, Martin Jugovec, podpredsednik ZSČ, Franc Ošljak, predsednik OZSČ Maribor, Venčeslav Ogrinc, podpredsednik OZSČ Maribor in člani športne komisije, Danilo Muršec, napovedovalec, Miha Hmelak, zapisovalec tekem, smo bili zbrani med 11:45 in 11:55 uro na zelenici . Manjkal je le Bojan Mihalič zaradi vojaške dolžnosti. Ob 12. uri je Danilo Muršec je kratko spregovoril o nogometu, ta se je pričel leta 2006,najprej dvoboji med MO RS in ZSČ, od 2015 pa je sledil nogometni turnir četverice. Potem je pozdravil prisotne in odprl 7. spominski nogometni turnir. Ekipe so se že ogrele in fotografirale. Povedal je, da bo postroj in podelitve pokalov in medalj po koncu turnirja na ploščadi VGM pri tribuni. Sodnik Turk pa je z žvižgom naznanil prvo tekmo MO RS proti ZSČ. Pozdrav ekip in začetek turnirja. Ekipa MO RS: Matović Aleš (1), Djedović Amel (2), Tanjšek Sebastjan (3), Nedeljko Alan (4), Rizman Marjan (5), Hudin Marjan (6), Kralj Marko (7), Mahmutović Jasmin (8), Žajdela Boštjan (9), ekipo je vodil Matović Aleš, odličen vratar že vrsto let. Ekipa ZSČ: Auda Andrej (1), Janžič Gregor (20), Cehnar Zdenko (18), Krajnc Zlatko (3), Pirc Esad (13), Barbarič Uroš (14),Tomažič Teo (15), Matijevič Dejan (10), Vesenjak Robert (8), Šnuderl Igor (24), Vitek Borut – opravičil. Tekmo so pričeli podjetneje vijoličasti, torej ZSČ. Streljali so z vseh pozicij. In iz ene, z desne strani oster strel centralnega branilca Barbariča (14) na gol, žoga je oplazila obrambnega igralca MO RS in obtičala v vratih, tekla je 3. minuta in 0 : 1. Iz kota, tudi z desne strani, skoraj gol z glavo. S poslednjimi močmi je Matović odbil žogo v polje. Po silovitih napadih je MO RS prevzel iniciativo in v 6. minuti so iz prostega strela ukanili vijoličaste, 1:1. Rizman je prejel žogo mimo živega zidu na desno stran in elegantno, z bližine, porinil žogo v mrežo. MO RS je še poskušal, toda obramba in nazadnje vratar Auda (1) se ni pustil presenetiti. Za grobo igro je Šnudel (24) prejel rumeni karton. Tekma se je končala neodločeno – 1:1.

Sledila je druga tekma, VGM proti MOM. VGM, v temno modrih dresih, je nastopila v zasedbi: Gumzar Dejan (1), Smonkar Igor (2),Vorih Danijel (17), Hausmeister Boštjan (4), Bračko Danilo (7), Sumer Alojz (11), Rojko Matej (9), Kmetič Robert (3), Finžgar Leon (14), slednji je tudi vodil ekipo.

MOM v rdečih dresih je nastopil: Dušej Dejan (1), Gorše Rok (2), Knuplež Roselito (3), Kump Branko (4), Kozjek Danijel (8), Djulič Asim (5), Kovačič Peter (9), Poštrak Dušan (7) in Dovnik Boštjan (14).

VGM je odločno krenil v napad. Še posebej močni so bili na desni strani, izpostaviti je robustnega Voriha (17), streljal je, izvajal kote, a v gol ni šlo. V 3. minuti igre je bil storjen prekršek nad Kmetičem (3) in sodnik Turk je z rumenim kartonom kaznoval igralca VGM Voriha (17). Potlej se je tekma umirila in končala z 0:0. S točko sta bili obe ekipi zadovoljni.

Tretja tekma, tekma med MOM in ZSČ, rdeči proti vijoličastim. Najprej testiranje, obe moštvi sta pazili, da ne pride do presenečenj. Še vojaško letalo je manevriralo nad nami. Čez čas so vijoličasti pokazali več napadalnosti. Štiri do pet priložnosti se je pojavilo, Cehnar (18) je z glavo za malo zgrešil zgornji levi kot vrat rdečih, Pirc (9) je z nekaj metrov nastreljal vratarja, Tomažič (15) je močno udaril a žoga je zletela čez prečko, Matijevč (10) je po odličnem driblingu z leve udaril, toda mariborski vratar je bil na mestu. Priznati moram, da sem norel.

A v 11. minuti sem si oddahnil, Vesenjak (8) je v samostojnem prodoru po desni strani premagal vratarja MOM – 0:1. V 15. minuti je Matijevič (10) prejel rumeni karton. In ko smo pričakovali minimalno zmago je v 18. minuti udarilo. Edino šanso, v pravem trenutku, je iz bližine, po odigranem dvojnem pasu izkoristil Gorše (2) in na semaforju je pisalo 1:1. Tako pač je, tekma se je končala neodločeno.

Četrta tekma, MO RS : VGM. Tekma je pričela mirno, morebiti so nekoliko več pokazali VGM-ovci. Udarjali so žogo, a le ta se je odbijala od MO RS-ovcev. Prednjačil je robustni Vorih (17), ki pa si je v 5. minuti zaradi grobosti prislužil rumeni karton. Zdaj je napočil čas MO RS-ovcev. V 7. minuti je po lepi akciji Nedeljko (4) ukanil vratarja temno modrih – 1:0. Omeniti je prosti strel temo modrih, ostalo je do konca 1:0. Zmaga in tri točke, dovolj.

Peta tekma, VGM proti ZSČ. To je bila zadnja tekma vijolic in temno modrih. ZSČ je prva pritisnila. VGM-ovci kot da so čakali ali … Hitri Vesenjak (8) je izkoristi predložek Barbariča (14) in preusmeril žogo v gol – 0:1, potekala je 3.minuta tekme. V 11. minuti je Barbarič (14) odlično udaril z glavo, preko branilcev in vratarja – 0:2.Tudi v 14. minuti je Barbarič (14) dokončal VGM-ovce – 0:3. Mirno so pripeljali tekmo h koncu, že utrujeni. Bil sem zadovoljen s fanti, a se obenem bal, da bodo v zadnji tekmi MORS-ovci slavili. Gre pač za prehodni pokal.

In sledila je šesta tekma. Bali smo se, da bo odločilna. MO RS : MOM, modri in rdeči. Po pozdravu ekip je sodnik zapiskal pričetek. Glej ga, zlomka, prodor Žajdele (9) po desni, strel na gol in 1:0 v 1. minuti tekme. Rdečih gol ni omajal. Strnili so vrste in oprezno nadaljevali. In izplačalo se je, Kovačič (9) je v 10. minuti s silovitim strelom izenačil. Toda MO RS – a gol ni zlomil. Žajdela (9) je takoj spremenil reultat, 11 minuta in 2:1. Dober je, dober. V 13. minuti so rdeči izvajali prosti strel, nič iz njega. Upali smo, pa obupali, 15. minuta in Kralj (7) je odločil – 3:1. Tekma je še tekla, a vse počasneje, do zadnjega piska sodnika Turka. Zadnjega piska tekme in obenem turnirja.

Spomnim se, da sem mu čestital, kaj več pa nisem storil. Sodnik je moral v Slivnico na Lukov memorial na ponovno sojenje.

Po tuširanju v objektu 4, eni so se lahko preoblekli, a drese so vsi obdržali, so se vsi udeleženci napotili na ploščad VGM, blizu tribune. V postroju, po krajšem nagovoru napovedovalke, so Boštjan Baš, brigadir, poveljnik 72. br SV, Dobran Božič, predsednik ZSČ in Ošljak Franc, predsednik OZSČ Maribor podelili pokale, tudi prehodnega in medalje.

Zmagala je ekipa MO RS z 7 točkami, dve zmagi in neodločen rezultat, razmerje med danimi in prejetimi goli 5:2. prehodni pokal je zdaj ca eno leto v njihovih rokah. Vrnejo ga tik pred 8. spominskim malo-nogometnim turnirjem v VGM maja 2024. Zaslužena zmaga. Čestitamo!

Drugo mesto je zasedla ekipa ZSČ, pohvalil jo je tudi predsednik ZSČ. Ena zmaga in dva neodločena rezultata st prinesla 5 točk, razmerje v golih pa enako kot pri zmagovalcu 5:2.

Tretji so bili člani ekipe MOM, zbrali so 2 točki, 2 neodločena rezultata in en poraz, razmerje v danih in prejetih golih 2:4.

Četrto mesto je osvojila ekipa VGM, zbrali so 1 točko, neodločen rezultat in dva poraza, razmerje v danih in prejetih golih 0:4.

Še pregled strelcev 7. spominskega malo-nogometnega turnirja v VGM:

R. Vesenjak, U. Barbarič (oba ZSČ) in B. Žajdela (MO RS) – po 2 zadetka

M. Rizman (MO RS), R. Gorše (MOM), P. Kovačič (MOM), M. Kralj (MO RS) in 1 avtogol igralca MO RS – po 1 zadetek.

Večina nogometašev, tudi njihovih vodij, je odšlo na dobro kosilo v jedilnico VGM, klepet o nogometu in še o čem.

Še enkrat hvala vsem, ki ste pomagali pri odlični organizaciji prireditve.

Petek, 26. maj 2023

Zapisal: Bruno Kremavc, rez. Stotnik,

vodja ekipe ZSČ