Ljutomerski veterani in častniki so na dan upora proti okupatorju (27. 4. 2022) izvedli strokovno ekskurzijo v Posočje oz. Severno Primorsko. Namen ekskurzije je bil seznanitev udeležencev s potekom soške fronte s poudarkom na 12. soški bitki. Po enolični vožnji po avtocesti z avtobusom iz Ljutomera do Nove Gorice so zavili proti Kobaridu, kjer so potniki lahko spremljali tok prelepe reke Soče. Pri odcepu ceste za Kolovrat jih je pričakal prleški rojak Jože Stric, upokojeni stotnik Slovenske vojske, ki že 50 let živi Kobaridu. Je turistični vodnik po bojiščih soške fronte in Kobariškem muzeju. Vodil jih je na Kolovrat, vrh nad Kobaridom, kjer so potekali odločilni boji na soški fronti leta 1917. Do podrobnosti je predstavil potek bojev (Čudež pri Kobaridu) na Kolovratu in sosednjih planinah oz. gorah. Vodil jih je po ostankih strelskih jarkov in kavernah, ki so jih vojaki ustvarili praktično z golimi rokami.

S Kolovrata so nadaljevali pot v Kobarid in v muzej 1. svetovne vojne. V muzejo so udeleženci ob ogledu filma, fotografij in muzejskih eksponatov spoznali, v kakšnih pogojih in s kakšnimi težavami so se vojaki srečevali na bojišču ob pomankanju hrane in vode v visokogorju ob ekstremnih zimskih razmerah. Večina udeležencev je prvič obiskala ta del Slovenije, zato so bili navdušeni nad prekrasno pokrajino. Za vse tiste, ki jim je zgodovina in bojevanje bolj »domače«, pa so z navdušenjem spremljali podrobne predstavitve vojnih dogodkov na lokaciji spopadov med obema vojskujočima stranema. Zato iskrena zahvala in globok priklon vodiču Jožetu Stricu, ki je ves čas govoril v originalnem prleškem narečju. Če okrog poslušalcev ne bi bilo zasneženih gora, bi bili prepričani, da so v Prlekiji.

Ekskurzijo so zaključili s kosilom, kjer so se jim pridružili predsednik tolminskih veteranov in »Bilećanec« Iztok Uršič s kolegi. V sproščenem pogovoru so si izmenjali izkušnje pri delu veteranskih in častniških društev. Izmenjali so si lokalno strokovno literaturo iz vojne 1991 in si zaobljubili, da se naslednjič srečajo v Prlekiji.

Tonček Kosi

Avtor fotografij: Feliks Pihlar