V vojaškem objektu Kadetnica v Mariboru je v soboto, 20. junija 2020, potekala razširjena seja Predsedstva Zveze slovenskih častnikov (ZSČ). Na sejo so bili poleg članov Predsedstva vabljeni tudi predsedniki in sekretarji območnih in občinskih združenj slovenskih častnikov. Vzporedno s potekom seje predsedstva je potekalo urjenje praporščakov na ploščadi pred Kadetnico.

V uvodnem slovesnem delu seje predsedstva je predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Šteiner, podelil najvišja priznanja ZSČ. Med prejemniki Zlatih plaket ZSČ je bil tudi član Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer, višji štabni vodnik Marjan Carovič.

Sledil je ogled muzejskih zbirk v Vojaškem muzeju Slovenske vojske, kjer je v tem času postavljena razstava ob 30. obletnici Maneverske strukture narodne zaščite v Sloveniji. Po ogledu muzejskih zbirk so praporščaki prešli na urjenje postopkov z društvenimi prapori. Eno skupino je usposabljal ljutomerski praporščak Marjan Carovič.

Predsedstvo ZSČ je nadaljevalo delovni del razširjene seje, v katerem je bilo govora o delovanju zveze in območnih združenj po pandemiji. Predsednik zveze je apeliral, naj združenja poskušajo nadoknaditi nerealizirane spomladanske aktivnosti v poletnem in jesenskem obdobju.

Vodstvo ljutomerskih častnikov je že sprejelo načrt aktivnosti za realizacijo celotnega letnega programa dala za leto 2020, ob predpostavki, da ne bo drugega vala corona virusa.

Fotografije in tekst: Anton Kosi