V soboto, 28. septembra 2021, je 30 ljutomerskih častnikov in veteranov izvedlo strokovno ekskurzijo na Koroško. Celodnevni program ekskurzije so pripravili častniki iz Mežiške doline. Najprej jih je pozdravil predsednik Albert Vodovnik. Ves čas sta jih spremljala Milan Rakuša (Prlek, ki živi v Mežici) in sekretar združenja Branko Kaker. Program je bil pester in poučen, saj so si najprej ogledali Prežihovo domačijo v Kotljah. Po ogledu domačije in muzejske zbirke je Branko Kaker zbranim predstavil življenje in delo Prežihovega Voranca.

Naslednja postaja je bil postanek pri spomeniku konca 2. svetovne vojne na slovenskih tleh na Poljani, kjer so Ljutomerčani položili spominski venec in prižgali svečo v spomin na padle v tem okolju. Tudi pri tem spomeniku je Branko Kaker predstavil zadnje dni vojne na njihovem območju. Izkazal se je kot vrhunski poznavalec lokalne in širše vojaške zgodovine.

Pot jih je vodila na mejni prehod Holmec, ki je v Sloveniji postal znan kraj po hudih bojih v osamosvojitveni vojni 1991. Tudi tukaj je Branko Kaker zelo plastično in prepričljivo predstavil boje na mejnem prehodu in neposredni okolici, saj je bil sam v času spopada poveljnik enote teritorialne obrambe, ki je sodelovala v tem spopadu. Žal sta v tem spopadu izgubila življenje dva slovenska miličnika. Ljutomerski častniki in veterani so tudi pri tem spomeniku položili spominski venec in prižgali svečo.

Strokovni del ekskurzije so zaključili z ogledom nekdanje stražnice Spodnji Reht, nato pa so se v bližnji gostilni okrepčali. Ob veselem vzdušju in prijetnem druženju, za kar so poskrbeli domači glasbeniki, se je sekretar ljutomerskih častnikov zahvalil domačim častnikom in jim vročil priložnostna darila, ki so vsebovala ljutomersko vino in zbornike Prlekija v ognju osamosvojitvene vojne 1991 – Ljutomer.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: OZSČ Ljutomer.