Ljutomerski častniki in veterani so bili v soboto, 21. septebra 2019, na strokovni arkskurziji v Posavju. Najprej so se ustavili v GEN-I, kjer so jim strokovnjaki elektrostroke predstavili elektroenergetski sistem v Sloveniji in delovanje hidroelektrarn na spodnji Savi. Najbolj zanimiva in nazorna je bila predstavitev NEK Krško na interaktivni tabli, kjer so nekateri obiskovalci bili v vlogi operaterjev na komandni mizi. Zanimivi so bili tudi eksperimenti v učilnici.

Nadalje jih je pot vodila na grad Rajhenburg, kjer so obiskovalci spoznali zgodovino gradu in dogajanje v gradu v različnih obdobjih. Posebej pretresljivo je bilo v gradu med drugo svetovno vojno in takoj po njej.

Po kosilu jih je pot vodila v Krakovski gozd, kjer so jim veterani iz Krškega predstavili boje na tem območju v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991. Ljutomerski častniki in veterani so k spomeniku v Krakovskem gozdu položili spominski venec.

Sledila je vožnja z avtobusom proti Ljutomeru. Vsi udeleženci ekskurzije so bili zelo zadovoljni z vsem, kar so doživeli v Posavju, zato so sklenili, da se čez določen čas spet obiščejo Posavje.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: Anton Kosi.