Tudi letos se je Osrednja slovenska regija ZSČ Ljubljana udeležila Dneva odprtih vrat 1. BR SV v petek in v soboto, 4. in 5. maja 2018. Prireditev je bila realizirana v Vojašnici Edvarda Peperka.

Prvi dan nas je preganjalo slabo vreme z močnim dežjem, kar pa ni ustavilo približno 500 srednješolcev, da nas ne bi kot registrirani vojaški obvezniki prostovoljno obiskali na odprtem razstavnem prostoru v notranjosti vojašnice. Naša ekipa moči 9 udeležencev, članov OZSČ Ljubljana, Domžale, Kamnik-Komenda in Vrhnika – Borovnica pod vodstvom novega regijskega koordinatorja, nadporočnika Mirana Stoparja, člana domžalskega združenja ZSČ, je še pred nalivom postavila naše atribute na razstavnem prostoru med dvema drevesoma in se potem umaknila pod balkon objekta, seveda v neposredni bližini za razstavnim prostorom. Obiskalo nas je razen nabornikov in predstavnikov brigade vsaj še 10 naših članov.

Drugi dan se je situacija močno izboljšala. Posijalo je sonce na naš prostor, obogaten še za dva lesena kioska, darilo ljubljanskega župana 1. brigadi. Ta dva objekta sta nudila zaščito in ugodne pogoje za delo ne samo nam ampak tudi mladim članom Društva za taktične igre, ki so spet razstavili svoje replike vojaškega orožja, simulatorje taktičnih aktivnosti in tako naprej. Doživeli smo obisk vsaj petdesetih naših članov in seveda vrste civilistov, udeležencev tradicionalnega Pohoda ob žici nekdaj okupirane Ljubljane, katere je vodila pot po trasi Pohoda skozi vojašnico.

Sredi dopoldneva so nas intendanti in kuharji v prijetnem jedilnem prostoru bogato nahranili, tako, da smo oba dneva lažje vzdržali do popoldneva.

Naša udeležba na teh Dnevih odprtih vrat Slovenske vojske nam je članom Zveze slovenskih častnikov vedno v zadovoljstvo in ponos, da dobimo priložnost za predstavitev in dokaz naše podpore in zaupanja v Slovensko vojsko.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo: Borut Zajec

Fotografije: Ivan Bahat