V sredo, 23. novembra, je dobra desetina članov ZSČ OZ Ljubljana pod vodstvom Jožeta Konde spet priskočila na pomoč ljubljanskemu živalskem vrtu (ZOO). “Oborožena” z grabljami, vilami, krampi in lopatami ter samokolnicami in drugim priročnim orodjem je izvedla že 10. delovno akcijo, v kateri je na obeh straneh ograje ZOO (po)grabila listje in odpadlo vejevje in tako (o)čistila povezovalne poti in zelenice.

ZSČ OZ Ljubljana je v času hude naravne nesreče z žledom, ki je prizadela Slovenijo konec januarja in v začetku februarja 2014, ukrepala, kot se za njeno članstvo spodobi – hitro in učinkovito. “Ocenili smo, da je Živalski vrt Ljubljana ena od najbolj prizadetih ustanov, kjer bo dobrodošla pomoč pridnih rok. Hitro smo stopili v stik z upravo ZOO in ponudili našo pomoč, ki so jo seveda hvaležno sprejeli,” pravi pobudnik akcije, upokojeni polkovnik Jože Konda, in nadaljuje: “V dveh dneh so naši člani pomagali očistiti polomljeno vejevje znotraj in zunaj ograd, tako da so ZOO lahko spet odprli za obiskovalce. Posredovali pa smo tudi za pomoč Slovenske vojske, ki je potem z mehanizacijo bistveno pospešila odpravo posledic žledoloma”. Še istega leta jeseni so “Jožetovi udarniki” namesto podrtega in poškodovanega drevja zasadili okoli 600 drevesnih sadik.

“Zaradi velikosti kompleksa Živalskega vrta smo v spomladanskih in jesenskih terminih leta 2015 in 2016 nadaljevali z odpravljanjem posledic in urejanjem površin ZOO. Osebje Živalskega vrta nas je že sprejelo kot pridne, delovne in učinkovite sodelavce,” je še povedal Jože Konda in za konec zadovoljno dodal: “Vsakokratna delovna akcija je seveda tudi srečanje znancev. V dokaz, da delovne akcije niso izraz trenutnega navdiha, smo že leta 2014 podpisali pismo o sodelovanju kot prijatelji Živalskega vrta. Dodana vrednost te aktivnosti je tudi vključenost obeh ljubljanskih veteranskih združenj.” V dosedanjih akcijah je sodelovalo 32 različnih članov z 90 delovnimi dnevi ter 54 pripadnikov Slovenske vojske z mehanizacijo.

 LJ ZIV1

 

V akciji so sodelovali (z leve proti desni) Jože Konda, Renato Petrič, Vojko Rozman (vodja vzdrževanja Živalskega vrta), Slavko Skokič, Lavra Oman, Drago Vrečar, Borut Zajec, Borislav Milošević (čepi), Admir Hajrić, Safet Zjakić in Martin Artelj (čepi).

LJ ZIV 2

 

 

 

 

 

 

 

Predsednik našega združenja Borut Zajec očitno še ni pozabil, kako se grabi listje, saj je bila cesta za njim povsem bela. Za njim “v strelcih” Safet Zjakić…

 LJ ZIV 3

 

 

 

 

 

 

Jože Konda, pobudnik in vodja delovnih akcij v ZOO, je bil tokrat oborožen z najtežjim orožjem – “pihalnikom”. Z varne razdalje sta ga z zanimanjem opazovali tudi kameli…

 LJ ZIV 4

 

 

 

 

 

 

Renato Petrič rad vozi, zato je bil tokrat zadolžen za samokolnico. Med nakladanjem ga opazujeta Admir in Martin.

Besedilo: Damijan Križnik