Območno združenje slovenskih častnikov Lendava in območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lendava sta tudi letos organizirali tradicionalni zimski mednarodni orientacijski pohod. Zbrali smo se v soboto 17. decembra pred lovsko kočo v Polanskem logu. Po jutranjem okrepčilu smo se odpravili na pohod po presekah.

Eden najdragocenejših naravnih draguljev Pomurja je zagotovo Polanski log, gozd z izredno bogatim živalskim in rastlinskim svetom, ki se razprostira med Malo Polano, Brezovico in Nedelico. Sicer je med strokovnjaki ta ekosistem znan daleč naokrog, saj tu najdemo največja rastišča črne jelše – »prekmurske smreke« v Evropskem prostoru. Ime »log« pove, da gre za močvirnat teren z bujnim rastlinstvom, ki uspeva ob obilici talne in zračne vlage. Črna jelša v Polanskem logu oblikuje sestoje, ki jih krasijo ravna, stegnjena in tudi 30 metrov visoka debla. Jelševi logi so odvisni od vode, padavin je v Prekmurju malo, zato je za rast jelše nujno potrebna podtalnica, ki je nekoč bila na površju gozda skoraj celo leto. Redne poplave, ki so bile nekoč stalnica, zaradi regulacije danes izostajajo, kar je privedlo tudi do sušenja črnih jelš in spreminjanja jelševega gozda v dobrave. Vsega tega pa še mnogo o zgodovini loga ter vojska, ki so se gibale na tem prostoru smo izvedeli od strokovnjaka, direktorja gozdnega gospodarstva Murska Sobota Vlada Bratkoviča, ki nas je vodil po zanimivi poti. Najstarejše jelše so stare okroglih 100 let, saj so jih sadili ruski ujetniki iz prve svetovne vojne. Boji v logu so potekali tudi med drugo svetovno vojno, ko je s Kozjaka 1944 leta prišla v Prekmurje Džemsova četa in se po bojih z madžarskimi orožniki ter po širjenju partizanstva v okupiranem Prekmurju vrnila na Kozjak. Prve izkušnje v bojevanju na močvirnem območju je na tem prostoru pridobival tudi 10.  MOTB,  takrat  še  10. bMS SV, ki se je potem odpravil na prvo usposabljanje v tujino in sicer vajo  Cooperative Nugget  ‘97  v  Luisiani  v  ZDA.

Po vrnitvi h koči smo imeli še krajšo slovesnost s kulturnim programom ob 40. letnici vpisa častniške organizacije v poslovni register Slovenije. Predsednik OZSČ Lendava, Robert Lenarčič, je opisal nastanek in delovanje društva. Nastopile so ljudske pevke iz Žižkov in virtuozinja na diatonični harmoniki Urška, ki je tudi po slovesnosti poskrbela za prijetno in razigrano vzdušje. Podeljena so bila tudi priznanja ZSČ.

Pohoda se je udeležilo več kot 85 članov in gostje iz častniških in veteranskih organizacij iz Pomurja. Na pohod so prišli tudi predstavniki sorodnih organizacij iz Madžarske in Hrvaške. Sledilo je družabno srečanje udeležencev, ni pa manjkala tudi tradicionalna vojaška enolončnica.

Besedilo in fotografije: OZSČ Lendava