OZSČ Lendava že vrsto let organizira decembrski zimski pohod, na katerem udeleženci, tj. člani, njihovi družinski člani in prijatelji, gostje iz sorodnih organizacij iz Pomurja in tujine spoznavamo dele območja, ki ga pokriva naša organizacija. Na pohodih se seznanimo s prostorom, se orientiramo, poudarimo dogodke iz pretekle in polpretekle vojaške zgodovine in spoznamo floro, ki nam omogoča bivanje in bojevanje na določenem ozemlju. Letošnji pohod je potekal v soboto, 8. decembra, in sicer od lovskega doma LD Petišovci v Dolini, proti dehidraciji in meji z Madžarsko, nato pa ob meji nazaj do izhodišča. Posvečen je bil dnevu samostojnosti in enotnosti.

Na postankih nas je član naše organizacija Vlado Bratkovič seznanil z dogodki, ki so tod potekali ob koncu druge svetovne vojne, in sicer kako je v začetku aprila 1945, dober mesec pred padcem Berlina, prodirala sovjetska Rdeča armada od Budimpešte proti Balatonu, po preboju Balatonske fronte pa naprej v Prekmurje in ga v nekaj dneh osvobodila. Nemške enote, ki so se pred Rdečo armado umikale proti Muri, so hotele tudi po dolini, ki se razteza od Lovászija proti Orešju oz. Dolini prečkati gričevje, vendar se z oklepniki zaradi mehkega terena niso mogle prebiti, zato so jih nekaj pustile tam, vojaki pa so peš nadaljevali pot proti Muri. Ta dolina se namreč obrne proti Lendvadedesu. Tudi vse vode se stekajo najprej Liponyaški potok, ta pa v Veliko Krko nad Lentijem. Fronta se je ustalila na reki Muri, kjer naj bi gradnja pontonskega mostu čez reko Muro terjala več kot 400 življenj sovjetskih vojakov, saj so ti bili med gradnjo neprestano izpostavljeni obstreljevanju nemške vojske. Mnogo trupel naj bi tako odnesla reka. Točno število padlih sovjetskih vojakov, ki so osvobajali Prekmurje, ni znano. Zagotovo pa jih je na naših tleh izgubilo življenje vsaj 521.

Ker smo med potjo videli kar nekaj plinskih cevi in šli mimo dehidracije in črpališča plina, nas je naš vodnik poučil tudi o tem, kako je že pred 34 milijoni let nastalo Panonsko morje in da je treba spremeniti zmotno mišljenje, da je Blatno jezero na Madžarskem ostanek Panonskega morja. Blatno jezero je nastalo zaradi pogrezanja med prelomi ob glavnem in geološko zelo pomembnem Balatonskem prelomu, ki pod imenom Periadriatski lineament prečka Slovenijo in se nadaljuje v Avstrijo ter naprej v Italijo. Pogrezanje naj bi se začelo šele proti koncu ledene dobe (pred 2 milijonoma let) in traja še danes. Takih in podobnih zanimivosti smo slišali še nekaj.

Pohodu je sledilo družabno srečanje, na katerem smo obujali spomine na dogodke iz polpretekle zgodovine. Prisotne so pozdravili predsednik OZSČ Lendava Robert Lenarčič, predsednik OZVVS Lendava Ljubo Dražnik in Istvan Szentes, predsednik častniškega združenja iz Marcalija na Madžarskem, s katerim sodelujemo že 24. leto.

This slideshow requires JavaScript.

Zapisal

Branko Bratkovič