OZSČ Lendava že vrsto let organizira decembra zimski pohod, na katerem udeleženci, tj. člani, njihovi družinski člani in prijatelji, gostje iz sorodnih organizacij iz Pomurja in tujine spoznavamo dele območja, ki ga pokriva naša organizacija. Na pohodih se seznanimo s prostorom, se orientiramo, poudarimo dogodke iz pretekle in polpretekle vojaške zgodovine in spoznamo floro, ki nam omogoča bivanje in bojevanje na določenem ozemlju. Letošnji pohod je bil v soboto, 16. decembra, in sicer od Dobrovnika do Voglarjeve koče v Bukovniškem gozdu in nazaj do izhodišča. Posvečen je bil tudi dogodkom v letih 1944 in 1945 ter dnevu samostojnosti in enotnosti. Zbrani so se najprej seznanili z možnostjo vključevanja v Slovensko vojsko, sodobno opremo  in orožjem, ki ju danes uporablja vojska, nato pa so krenili  proti Voglerjevi koči.

Pred kočo, kjer je bila januarja 1945 ustanovljena Prekmurska četa, smo se srečali s pohodniki, člani ZB za vrednote NOB, ki so prispeli tja iz Strehovec. V krajšem nagovoru je Branko Bratkovič, sekretar OZSČ Lendava, spregovoril  o dogodkih v vojnih letih 1944 in 1945 in aktualnih dogodkih v Sloveniji. Poudaril je, da je vrednote, kot so tovarištvo, samoiniciativnost in vrednotenje življenja potrebno prenašati na sedanje in  prihodnje rodove ter jim tako pomagati pri osmišljanju njihovega življenja v danih okoliščinah. Dediščino upora in neupogljivosti pa je vredno na različne načine ohranjati v skupnem in individualnem spominu pripadnikov naroda in prebivalcev, ki stalno živijo na tem območju. Spomnil je na bližajočo 50-letnico TO, ki se je od ustanovitve pa do prehoda v Slovensko vojsko razvila v spoštovanja vredno oboroženo silo. Med njenimi pripadniki in prebivalstvom pa je TO vse bolj postajala slovenska narodna vojska, ki je bila ukinjena leta 1945. Izkušnje iz druge svetovne vojne, iz usposabljanj in urjenj v načinu partizanskega načina vojskovanja in rešitve pri zagotavljanju materialne oskrbe pa so bile s pridom izkoriščene v letih 1990 in 1991, ko je ubranjena plebiscitarna odločitev slovenskega naroda o samostojnosti in za osamosvojitev.

Po pohodu je sledilo družabno srečanje, na katerem so obujali spomine na dogodke iz polpretekle zgodovine. Prisotne  so pozdravili, jim zaželeli prijetne praznike in vse najboljše v novem letu župan Dobrovnika, g. Marjan Kardinar, predsednik ZSČ, general dr. Alojz Šteiner, in g. Istvan Szentes, predsednik častniškega združenja iz Marcalija na Madžarskem, s katerim sodelujemo že 23. leto.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: OZSČ Lendava.