OZSČ Lendava že vrsto let organizira decembra zimski pohod, na katerem udeleženci, tj. člani, njihovi družinski člani in prijatelji, gostje iz sorodnih organizacij iz Pomurja in tujine spoznavamo dele območja, ki ga pokriva naša organizacija. Na pohodih se seznanimo s prostorom, se orientiramo, poudarimo dogodke iz pretekle in polpretekle vojaške zgodovine in spoznamo floro, ki nam omogoča bivanje in bojevanje na določenem ozemlju. Letošnji pohod je bil v soboto, 7. decembra, in sicer od Centra kulturne dediščine v Odrancih do ribnika v Beltincih in nazaj.

V centru kulturne dediščine so nas prav prisrčno sprejeli člani Sadjarskega in vinogradniškega društva Odranci in predstavniki Občine Odranci. Seznanili so nas z delovanjem občine, ki je najmanjša v Sloveniji po površini, a ima več zaposlenih kot prebivalcev. Gostitelji so nam ponudili tudi svoje pridelke, ki jih pridelujejo na tradicionalen način in lahko vsi nosijo oznako BIO. Nato smo formirali kolono, v kateri je bilo več kot 80 pohodnikov. Ustavili smo se na sotočju potokov Črnec in Dobel ter se seznanili s tema vodotokoma in seveda tudi porečjem reke Mure, ki teče 3 km  južno od obeh potokov. Mura je v ledeni dobi nanašala prod iz Alp in iz tega je nastala ravnina, ki ji pravimo Mursko polje. Vodja pohoda je slikovito opisal tudi dogodke iz 2. svetovne vojne, ki so se odvijali na tem območju in branjenje mostov v vojni za Slovenijo leta 1991.

Po pohodu je sledilo družabno srečanje, na katerem smo obujali spomine na dogodke iz polpretekle zgodovine. Prisotne  je na koncu pozdravil, nam zaželel prijetne praznike in vse najboljše v novem letu župan Odrancev, g. Ivan Markoja.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: OZSČ Lendava.