V letošnjem letu je zaradi znanih razlogov, povezanih s koronavirusom, nekoliko težje organizirati različne aktivnosti, ki smo jih načrtovali. Kljub temu pa jih zaradi pomembnosti za naše člane in vztrajanja, da izpeljemo načrtovan letni program, vseeno organiziramo. Razumljivo seveda, da z upoštevanjem varnostnih predpisov.

12. septembra 2020 smo se člani OZSČ in OZVVS Lendava odpravili na strokovno ekskurzijo v Gornjo Radgono in vojaški objekt ter muzej Slovenske vojske v Kadetnico Maribor.

V Gornji Radgoni so nas sprejeli člani OZSČ in OZVVS, ki so nas s predavanjem in filmom popeljali v čase osamosvojitvene vojne leta 1991. Enota, ki jo je vodil polkovnik Popov, se je preko Veržeja in Radencev prebila do mejnega prehoda v Gornji Radgoni, ga zasedla in pustošila do 3. julija 1991. Od slovenskih mest je Gornja Radgona med osamosvojitveno vojno utrpela največ materialne škode. Po seznanitvi z dogodki smo položili cvetje na spomenik »Nikoli več« in se s tem poklonili vsem, ki so darovali življenja za samostojno Slovenijo.

Nato smo se odpravili v radgonsko klet, kjer smo se seznanili s pridelovanjem grozdja v Radgonskih goricah in z načinom pridelave klasičnih penin. Pod slapom v kleti smo jih tudi pokusili.

Nato smo se odpeljali v Maribor v Kadetnico. Sprejeli so nas predstavniki Vojaškega muzeja SV. Prijazna kustosa sta nas seznanila z vojaškim šolstvom od postavitve kadetnice 1852 pa do današnjih dni in nas popeljala po razstavah. Ogledali smo si razstavo o MSNZ, osamosvojitveni vojni in stalno razstavo orožja.

Naše druženje smo zaključili s skupnim kosilom na Molnarjevi kmetiji v Cogetincih.

This slideshow requires JavaScript.

Zapisal: Branko Bratkovič, fotografije: arhiv OZSČ Lendava.