V letošnjem letu je zaradi znanih razlogov, povezanih s koronavirusom, nekoliko težje organizirati različne aktivnosti, ki smo jih načrtovali. Kljub temu pa jih zaradi pomembnosti za naše člane in vztrajanja, da izpeljemo načrtovan letni program, vseeno organiziramo. Razumljivo seveda, da z upoštevanjem varnostnih predpisov.

Tako smo se 12. junija 2021, člani OZSČ in  OZVVS Lendava odpravili na strokovno ekskurzijo v Celje, jamo Pekel pri Šempetru in Velenje.

V Celju smo se skozi staro mestno jedro sprehodili do Muzeja novejše zgodovine in obiskali Stari pisker, ki je star ljudski izraz za celjski zapor. Zapor še danes aktivno deluje v poslopju nekdanjega minoritskega samostana že vse od 19. stoletja. Zapor je v zgodovinskem spominu Slovencev, še posebej pa prebivalcev Celja in okolice, tesno povezan z najtemnejšim obdobjem naše preteklosti – nemško okupacijo med drugo svetovno vojno. Takrat je namreč okupator vanj zapiral zavedne Slovence, antifašiste, člane in podpornike odporniškega gibanja, na dvorišču zapora pa je v letih 1941 in 1942 brez kakršnekoli sodbe v šestih streljanjih ustrelil 374 talcev. Danes je del Starega piskra, dvorišče ter spominska soba v nekdanji zaporniški mučilnici v ospredju katere je 35 originalnih poslovilnih pisem talcev s celjskega območja, zaprtih in ustreljenih v zaporih  v Celju in Mariboru v letih 1941 in 1942 memorialni prostor. To in še več o dogodkih med reševanjem zapornikov, ki ga je izvedlo šest smelih mladcev nam je povedala g. Katja, ki smo se ji zahvalili s knjigo Vloga TO Pomurja v procesu osamosvajanja.

Nato smo nadaljevali pot do jame Pekel pri Šempetru, ki je kraška jama, stara več kot 3 milijone let in ima bogato zgodovino. Leži sredi Ponikvanskega krasa. Jamo je izdolbel tok potoka Ponikvica, ki pred jamo ponikne, iz nje pa priteče z imenom Peklenščica. Kanček domišljije nam nad vhodom v jamo razkrije podobo hudiča. Pozimi, ko je zunanja temperatura nižja od temperature v jami, se iz vhoda včasih kadi, zato so ji nadeli ime jama Pekel. V jami spoznamo tako vodno kot suho kraško jamo, saj je sestavljena iz dveh etaž. V spodnjem, vodnem delu jame pot poteka ob potoku Peklenščica in vodi do največje znamenitosti v jami, do najvišjega slovenskega, za obiskovalce iz neposredne bližine dostopnega podzemnega slapa s štirimi metri vodnega padca. Zgornji, suhi del jame krasijo raznolike kapniške oblike. Ker voda s seboj prinaša različne snovi, so kapniki v jami obarvani v različnih odtenkih rdeče in rjave barve.

Pot nas je vodila še do Velenja, kjer je potekalo Vseslovensko srečanje veteranov in častnikov Slovenije in sicer na Visti, prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru. V okviru spremljevalnega programa smo poslušali koncert Policijskega orkestra, si ogledali gašenje s helikopterjem Slovenske vojske, preizkusili tudi v lokostrelstvu in ogledali tehnični zbor vojske in policije. Okrepčali smo se z izvrstnim golažem. Srečali in družili smo se s prijatelji, ki jih že kar nekaj časa nismo videli. Prireditev je bila odlično organizirana in izvedena za kar bi bilo potrebno prireditelje pohvaliti.

Naše druženje smo zaključili s skupnim kosilom na Molnarjevi kmetiji v Cogetincih.

Besedilo in fotografije: Branko Bratkovič, sekretar OZSČ Lendava