Območno združenje slovenskih častnikov Lendava, je v sodelovanju s častniškimi združenji iz Pomurja, organiziralo prvi skupni dogodek ZSČ v Pomurju, pod nazivom Pohod po poteh braniteljev slovenske osamosvojitve. Na prireditvi so sodelovali tudi člani OZVVS Pomurja, veteranskega združenja Sever za Pomurje, združenje borcev za vrednote NOB in gostje iz častniške organizacije iz Marcalija na Madžarskem.

Okrog 150 udeležencev se je 26. 4. 2024 zbralo pred lovsko kočo v Dolgi vasi. Pohod je potekal do spominskega obeležja vojne za Slovenijo leta 1991 pred mejo z Madžarsko in nazaj.

Pri pomniku vojne za Slovenijo je sledil krajši spominski program. Povezovalec nas je spomnil, da letos zaznamujemo 150 letnico rojstva in 90 letnico smrti generala Maistra. Vlada Republike Slovenije je v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod, razglasila leto 2024 za leto generala Rudolfa Maistra. Organizirani bodo številni projekti in prireditve, ki jih bo zaokrožila osrednja proslava ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, 23. novembra. Dodal je še, da letnice 1918, 1941 in 1991 predstavljajo mejnike in izkušnje, ki bodo ostali v narodovem zgodovinskem spominu.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil nekdanji načelnik generalštaba SV in nekdanji predsednik ZSČ, generalmajor dr. Alojz Šteiner. Spomnil nas je na zgodovinske dogodke v Prekmurju po prvi svetovni vojni, kjer se je meja kar osemkrat spremenila. Kljub prizadevanjem naših sosedov na vzhodu in jugu pa je ostala takšna, kakršno poznamo danes.

Po vrnitvi k lovski koči je sledila podelitev priznanj in družabno srečanje. Podpredsednik ZSČ Bojan Šoper in dr. Alojz Šteiner sta se o bilateralnem sodelovanju pogovarjala s predsednikom organizacije iz Marcalija.

Vsi prisotni smo se okrepčali z izvrstnim bogračem, ki so ga pripravili v vojašnici Murska Sobota, in dobro domačo kapljico.

Besedilo in fotografije: OZSČ Lendava