V Beltincih je v petek, 3. maja, potekala tradicionalna 15. rekrutacija. Sodelovalo je okoli 95 fantov in deklet generacije 2001 iz občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Velika Polana in Turnišče.

Po ukinitvi obveznega služenja vojaškega roka in profesionalizacije slovenske vojske se je na območju Prekmurja ohranila tradicija rekrutiranja vse do danes. Prireditev, ki je letos potekala že 15. leto zapored, je zelo pomembna za krepitev domoljubja med mladimi in ohranjanje kulturne dediščine.

Rekruti in rekrutkinje generacije 2001 so se na nabor v Beltince po tradiciji pripeljali ob spremljavi harmonik na okrašenih prikolicah, ki so jih vlekli traktorji za razliko od konjev kot nekoč. Z okrašenimi vozili so se pripeljali iz enajstih vasi omenjenih občin, pri tem pa ni manjkalo pesmi in zabave.

Rekrute je najprej nagovoril župan Občine Beltinci, ki je spregovoril o domoljubju in tradiciji. Za njim je mlade nagovoril generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve Ministrstva za obrambo, Srečko Zajc. Nekaj besed je spregovoril tudi vodja Uprave za obrambo Maribor, Miroslav Rauter. Letošnje rekrute je pozdravil in spodbudil k razmisleku o nadaljevanju poti v Slovenski vojski tudi vrhunski slovenski športnik, zaposlen v Slovenski vojski, Filip Flisar.

Naborniki so se nato seznanili s pravicami in dolžnostmi vojaškega obveznika. Za vse rekrute in tudi ostale obiskovalce prireditve so po uradnem delu vojaki, člani častniških in veteranskih organizacij Pomurja pripravili vojaško kosilo. Letos so bili za pripravo sicer nevojaškega bograča, zadolženi častniki in veterani iz Lendave. Okusen bograč so poskusili delavci iz Uprave za obrambo, prisotni župani in gostje lendavske častniške organizacije iz Marcalija Madžarskem.

This slideshow requires JavaScript.

Besedilo in fotografije: OZSČ Lendava.