Prireditev ob 25-letnici sodelovanja med OZSČ Lendava in BE Marcali

Pred 25 leti sta organizaciji OZSČ Lendava in Bajtársi Egyesület Marcali orali ledino na področju mednarodnega sodelovanja. Povezalo nas je poznavanje vojaškega poklica, spoštovanje in prizadevanje za ohranjanje miru in prijateljstva. Takrat Slovenija in Madžarska še nista bili članici NATA niti Evropske unije.

Spomine na 25 let sodelovanja in prijateljstva sta obudila predsednika obeh organizacij, g. Robert Lenarčič in g. István Szentes. Oba sta poudarila, da so bili cilji zapisani v sporazum 22. avgusta 1995. leta popolnoma uresničeni.

V sporazumu so bili zastavljeni naslednji osnovni cilji našega sodelovanja, in sicer:

–  izmenjava izkušenj med združenjema na strokovnem področju;

–  krepitev prijateljstva vojakov obeh narodov;

–  spoznavanje državnih in drugih kulturnih vrednot in kot ne nazadnje izoblikovanje osebnih prijateljstev in vezi.

Prva leta sta združenji pretežno urejali potrebne formalnosti, povezane s sodelovanjem, usklajevali vsebine in ugotavljali medsebojna pričakovanja. Izmenjanih je bilo nekaj obiskov na obeh straneh, z leti pa sta sodelovanje na uradni ravni obogatili z novimi vsebinami in elementi.

Sodelovanje na strokovnem področju smo uresničevali z izmenjavo obiskov enot  in vojašnic na Madžarskem in v Sloveniji ter z ogledi nacionalnih in mednarodnih vojaških vaj na madžarskih in slovenskih vojaških poligonih.

Medsebojno spoznavanje tradicije, običajev, državnih in drugih kulturnih vrednot obeh narodov uresničujemo z organiziranimi skupinskimi obiski krajev in znamenitosti na obeh straneh meje, z udeležbo na praznovanjih in prireditvah ob kulturnih in zgodovinskih dogodkih. To je postalo še lažje po aprilu 2004 s simbolično ukinitvijo državne meje in pridružitvijo obeh držav članicam Evropske unije. Dogodek smo skupno proslavili v Lendavi.

Zahvaljujoč požrtvovalnosti in nesebičnosti gostiteljev iz Madžarske, smo imeli priložnost obiskati mnoge  kraje na Madžarskem in spoznavati nacionalne običaje.

V trajnem spominu nam ostajajo: spoznavanje Budimpešte z obiskom parlamenta, vojaškega muzeja, ogledi vinogradov in kombinata v Balatonbogláru, obiski vojaških in narodno-zgodovinskih muzejev in spomenikov, lepote Kaposvára, Székesfehérvára, Veszpréma, Tapolce, Sümega in drugih prelepih krajev na Madžarskem ter  potovanja ob Blatnem jezeru in Donavi.

Tudi naši prijatelji iz Marcalija ohranjajo  v lepem spominu obiske pri nas in verjetno nikoli ne bodo pozabili lepot Jadrana in Alp, obiska mest na Jadranski obali, Ptuja, Maribora, kapniške jame Pekel in mnogih drugih krajev od Prekmurja do Pirana.

Krepitev prijateljstva kot enega od osnovnih ciljev našega sodelovanja je plod globokega medsebojnega spoštovanja in zaupanja, ki je raslo in se krepilo z leti sodelovanja. Naše sodelovanje nima le ozkega, lokalnega pomena, temveč pomeni mnogo več tudi za obe mesti, Marcali in Lendavo, ter državni zvezi, BEOSZ in ZSČ. Na svoja dejanja smo oboji ponosni in zgled tudi drugim.

V programu, ki smo ga pripravili in izvedli v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi sta nastopila Mala vokalna skupina Lirika iz Lendave in zbor njihovega združenja  Marcali Bajtársi Dalárda, ki se je zapel tudi slovensko narodno Zlati časi.

Predsednik ZSČ, dr. Alojz Šteiner, in predsednik OZSČ Lendava, g. Robert Lenarčič,  sta predala članom BE Marcali Častne znake za sodelovanje in Plakete za sodelovanje ZSČ, kot priznanje za izreden osebni prispevek pri spodbujanju sodelovanja, stalno prizadevanje na nacionalni in mednarodni ravni za promoviranje dela obeh organizacij in njuno prepoznavnost ter vključevanje v civilno družbo.

Predsednik BE Marcali, g. István Szentes, pa je našim članom in organizaciji  predal plakete za sodelovanje BEOSZA.

Prireditve, ki smo jo številčno zaradi ukrepov glede korone morali omejiti, so se udeležili tudi: podžupan Občine Lendava, g. Ivan Koncut, podžupan Občine Marcali, g. Balázs Bereczk, predsednik PO ZVVS, g. Ivan Smodiš, nam. poveljnika 72. brigade SV, polkovnik Boštjan Baš, poveljnik Rodovskega bataljona 72. brigade, podpolkovnik Andrej Skodič, in predsednik odbora za mednarodno sodelovanje ZSČ, g. Rajko Najzer. Na koncu je sledilo prijetno druženje v avli dvorane, kjer nas je vodila misel: »Svojemu življenju ne moreš dati niti ene minute, vendar pa lahko daš življenju veliko prijetnih minut«.

Besedilo: Branko Bratkovič, sekretar OZSČ Lendava, fotografije: OZSČ Lendava.