Na tridnevni Vojaško strokovni ekskurziji v Bosno in Hercegovino od 20 do 22 aprila 2023 smo potovali z Oliver Turizmom, ki nas je vodil po BIH. Ekskurzije se je udeležilo 55 članov OZSČ Krško. Ogledali smo si: Partizansko grobišče v Mostarju, mesto Mostar, skok z mostu, Jablanico s kulisami porušenega mostu čez reko Neretvo, Titov bunker v mestu Konjic in se namestili v hotelu Saraj v Sarajevu in odšli na večerjo v restavracijo z glasbo.

Po zajtrku smo se zapeljali do izvira reke Bosne. Po tako imenovani Aleji smrti smo se zapeljali na Tranzit, od koder se nam je mesto odprlo kot na dlani. Na panoramski vožnji smo videli Kozji most, Mestno knjižnico, Baščaršijo, stadion Koševo in dvorano Zetra, Marijin dvor, dvorano Skenderija … z dvigalom smo se povzpeli na Avazovo stolpnico, visoko 170m. Ogled Baščaršije, ki je polna uličic z majhnimi trgovinicami kjer obrtniki izdelujejo predmete iz bakra, srebra, usnja in lesa. Mogočne džamije, medrese, bezistani, imateri, katoliška katedrala, pravoslavna cerkev, stavbe secesijskega obdobja ob reki Miljacki pripovedujejo svoje zgodbe. Bili smo na bogati večerji z živo glasbo v narodni restavraciji v centru starega mestnega jedra.

Po dolini smo se vračali mimo Dolnjega Vakufa in prispeli do naslednjega slikovitega mesteca Travnik. Domačini menijo, da je Travnik ostal kot na pol odprta knjiga, kjer se na vseh straneh kot narisani razprostirajo številni zgodovinski spomeniki. Tu smo postali ob slikovitem izviru Plava voda, ki je obdan z restavracijami in stojnicami. Podali smo se proti mestu Jajce. Le-to je zgrajeno na kraju, kjer se reka Pliva po čudovitih slapovih izliva v reko Vrbas. Ogledali smo si muzej Avnoja.

Spoznali smo Banja Luko, drugo največje mesto BiH in glavno mesto Republike Srbske, kjer smo se sprehodili po mestu in namenili nekaj časa za ugodne nakupe na znameniti tržnici.

Imeli smo se odlično in skupaj poskrbeli, da nam je ekskurzija ostala v zelo lepem spominu.

Predsednik OZSČ Krško Branko Slivšek